Jakthunden lever farligt – fem tips till jägaren

Jaktsäsongen är i full gång i Sverige och oftast är den viktigaste nyckeln till en lyckad jakt våra hundar. Det krävs att hunden är förbered och att hundföraren är medveten om vilka risker som finns och hur man hanterar dessa. Otränade jakthundar lever annars mycket farligt. Klinikveterinär Henrik Merin, på Evidensia Djursjukhus i Malmö, ger i ett pressmeddelande fem viktiga tips till jakthundsägare för att på bästa sätt ta hand om sin hund och optimera chanserna för en lyckad jakt.

 Otränade hundar skadas lätt
Det absolut viktigaste är att hunden är vältränad när jaktsäsongen har startat. En hund som är otränad skadas lättare och orkar bara jaga med framgång någon enstaka dag. Förutom att vara vältränad är hullet en viktig faktor, hunden ska inte vara för fet så den blir tung och inte orkar, men inte heller för tunn då den ska ha lite att ta av.

Liten matlust kräver energitillskott
För vissa hundar är jaktlusten så stor att de inte vill äta. Det gäller att ha lite extra godis som man kan locka med. Precis som jägaren, kan lite extra energi under dagen göra hunden mer uthållig och pigg. Det finns energitillskott i små förpackningar som är lämpliga att ha i ryggsäcken. De gör stor skillnad för hunden.

Om hunden blir skadad eller biten
Under jakt kan det hända att hunden blir skadad eller biten av djuret den jagar. Det enkla och snabba tipset, låt en veterinär hellre bedöma en gång för mycket än en gång för lite. Många skador förefaller lindriga utanpå men är i själva verket större vid närmare titt.

Allvarliga tillstånd
En situation som kan uppstå under jakten är så kallad magomvridning. Magsäcken ändrar läge i buken och då bildas det gaser som trycker på de inre organen och det är ett allvarligt tillstånd för hunden. Magomvridning kommer av att hunden arbetar hårt med fylld magsäck eller får mycket mat direkt efter en hård ansträngning. Vissa raser drabbas lättare, speciellt de med djup bröstkorg. Det är otroligt viktigt att maten ges i god tid innan hunden släpps ut för jakt. Man bör även vänta en stund med att utfordra när jakten är över för att undvika ett sådant tillstånd.

Lydnad
Lydnad måste upprätthållas kontinuerligt året om för att hunden ska fungera under jakt, speciellt om det handlar om jakt med stående fågelhundar – då är lydnaden A och O. 

Om Evidensia Djursjukvård:
Evidensia är norra Europas största och veterinärmedicinskt ledande djursjukvårdsgrupp med ett komplett erbjudande av bas- och specialistvård till hundar, katter, hästar och exotiska djur. I Evidensia ingår över 65 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Gruppen omsätter mer än 1 miljard kronor och behandlar varje år fler än 550 000 patienter, varav mer än 510 000 smådjur och ca 40 000 hästar.
Hemsida: www.evidensia.se  

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser