Jakthund räddad ur grotta

Gällivare (JJ) Mitt under älgjakten försvann karelska björnhunden Raja, 3,5, i ett okänt grottsystem. Först efter åtta timmar lyckades man rädda Rajja.

Erik Johansson från Leipojärvi var på lördagen ute och jagade älg med sin 3,5-åriga karelska björnhundstik Raja. I närheten av berget Linaåive, nordväst om Gällivare, försvann plötsligt hunden.

Med gps kunde han lokalisera hundens position, på ett berg i närheten av det större Linaåive. Men på den angivna platsen var det öde.

Då träffade Erik Johansson på Jan Eriksson från grannjaktlaget. De kopplade då in signalen från Rajas halsband på Jans gps och fick fram exakt samma koordinater som tidigare.

Nu kunde de också se spåren som ledde rakt ner i ett hål. Utanför låg en renskalle som tydde på att det var ingången till en lya.

– Då antog vi att hon måste vara där. Vi flyttade på några stenar och då hörde vi något som morrade, berättar Erik.

När Erik Johansson visslade fick han ett skall till svar och förstod då att hunden fanns inne i grottsystemet, tillsammans med ett okänt djur.

Sedan det mörknat fick de hjälp av tre man från räddningstjänsten. Tillsammans med Erik och Jan slet de för att få undan fler stenar.

När Erik visslade kom så plötsligt hunden utkravlande, dyblöt och smutsig. Det hade då gått cirka åtta timmar sedan hon försvann.

– Vilken härlig känsla att vi fick ut henne. Jag trodde hon var död, men man tordes ju inte lämna, för om hon suttit fast hade hon ju levt tills hon svultit ihjäl, säger han, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser