Jakthärvan: Skarp kritik mot läckor i utredningen

Västmanland (JJ) Karl Hedins försvarare riktar skarp kritik mot läckor i utredningen kring illegal vargjakt. – Polisen läcker och åklagaren deltar i den här kakafonin, allt i syfte att kasta skit på min klient, säger advokat Sven Severin till Dagens Industri, DI.

Advokat Sven Severin har fått läsa i tidningarna om gift och vargar som ska ha eldats upp på sågverket i Karbenning. Bild: Gettyimages och Mikael Moilanen, montage

Severin säger till tidningen att han måste läsa kvällspressen om han ska få veta någonting om utredningen.

– Den enda som verkar vara bunden av förundersökningssekretess är advokaten. Det kastas skit på Hedin och jag kan inte kasta tillbaka, säger Sven Severin till DI.

Nya uppgifter i media

Bland annat har tidningen Expressen berättat att vargar misstänks ha eldats upp i en bränslepanna vid sågverket i Karbenning. Tidningarna har också publicerat uppgifter om gift som ska ha påträffats hemma hos en av de misstänkta.

Sven Severin hävdar att media publicerar uppgifter som han inte fått ta del av vid häktningsförhandlingarna eller via häktnings-PM.

Förundersökningssekretessen förhindrar honom dessutom att berätta för sin klient, Karl Hedin, vad tidningarna skriver.

Karl Hedin förnekar brott men sitter häktad tillsammans med fyra andra män. De är misstänkta för brott i samband med påstådd illegal jakt på bland annat varg.

”Då blir det lite fånigt”

Åklagare Lars Magnusson säger till Jaktjournalen att han tillbakavisar Sven Severins anklagelser helt.

– Det har säkert spridits uppgifter men inte från mig. Du vet mycket väl hur det är, att journalister vet en hel del. Och då är det lite fånigt om jag förnekar det. Det är redan ute – de har fått informationen från annat håll. Om jag bedömer att det inte skadar utredningen, kan jag kanske bekräfta sådana saker, säger Lars Magnusson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser