Jaktglädje när Ettan fixade första björnen

Arvidsjaur (JJ) Nu på morgonen står jaktglädjen högt i tak. Efter tre dagars försök att hitta en björn lyckades idag Marcus Åström och jämten Etta, skjuta sin första björn.

Jämten Ettan fixade Marcus Åströms första björn.

– Vilken upplevelse det varit, min första björn och egentligen min första riktiga björnjakt där jag fått gå med min egen hund, jublar Marcus Åström sedan han fått fälla en björn på ståndskall för sin egen jämthund Ettan.

Tillsammans med fyra kompisar har de i tre dagar försökt hitta en björn inom Norrdotterns jaktområde som ligger mellan Arvidsjaur och Arjeplog i Norrbotten. Sommarstugeägare har sett björnen vid flera tillfällen tidigare.

– Nu på morgonen tog Ettan ett spår och försvann ungefär en kilometer bort och då började han skälla och björnen vände mot oss och när den var 500 meter ifrån mig blev det ståndskall. Då började jag smyga in och det är en väldigt fin skog här, ett reservat med gammal skog, så det var inte så hemskt tätt, berättar Marcus.

– När jag kom närmare hörde jag hur björnen morrade och då var det jäkligt spännande. Jag smög närmare och hade flera gånger chans att skjuta, men hunden var så nära hela tiden. Plötsligt gör björnen ett utfall mot hunden och då får jag en bra skottchans och skjuter. Björnen rasar ihop men då kastar sig hunden på de och de börjar slåss lite och jag kan inte skjuta ett andra skott. Men till slut får jag undan hunden och kan avsluta.

– En helt otroligt spännande upplevelse och jag är så glad för hunden, Ettan är bara tre år. Tidigare har jag gjort ett permobilbjörntest med Kenneth Jonsson och då fick han högsta poäng på arbetet, lydnaden var dock sämre, berättar Marcus.

Björnen var en mindre hona som ännu inte är vägd.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser