Jaktglädje för JJ-prenumeranter

Jaktjournalens fem vinnare fick som vanligt vara med om mycket spännande upplevelser under årets älgjakt i Jämtland. Suveränt fina dagar varvades med goda hundjobb, många älgkontakter och björnbesök på mycket nära håll i flera pass.

Fem glada jägare som alla vann en plats i Jaktjournalens älgjakt i Jämtland förra året. Fr v Gustav Forsberg, Henrik Utgård, Fredrik Eriksson, Andreas Lundahl och Jonas Sunesson.

Fem vinnare drogs bland alla de prenumeranter som visat sitt intresse för älgjakten och i slutet av september mötte de upp Jaktjournalen i Lidsjöberg, Ströms Vattudal, där marken ligger.
Det har under åren blivit en tradition att börja vinnarjakten runt Gullöberget i markens norra ände. Vår kock Klas Staffas gick med sin älghund Blaikens Kenzo, även kallad Rufus, och Jaktjournalens Norrlandsredaktör Roger C Åström släppte jämthunden Hästmons Atos.
Atos gjorde en snabb söktur på 500 meter, återvände och passerade inom synhåll innan han åter gav sig iväg upp mot berget. En plötslig kursförändring med kontrakurs på 600 meters avstånd gav lite förhoppning om älgkontakt.
Först ett skott och efter några sekunder ytterligare två snabba från Fredrik Erikssons pass och senare hundskall väckte miss­tankar.

Gick omkull

– Jag sköt på en tjur som gick omkull och sedan reste den sig och försvann med hunden efter, meddelade Fredrik via radion.
Atos hade börjat skälla gångstånd, men på andra sidan stora vägen och på grannmarken. Jaktjournalens chefredaktör och jaktledare Holger Nilsson fick kontakt med jaktledarna i Torsfjärden och Biribollbergets jaktlag.
Ståndskallet hade övergått till gångstånd när Tomas Ahl, Biribollbergets jaktlag, anlände.
– Skynda dig dit och skjut älgen, uppmanade Tomas, direkt när han hörde hunden.
– Du kan följa efter ända till vägen som går till Sakrisvattnet, men efter det sitter vi och passar. Om ni skjuter älgen ska ni natur­ligtvis ta reda på den själva, avslutade han.
Heder åt sådana jaktgrannar!

Besvärlig terräng

Gångståndet gick först genom tät ungskog och sedan gick tjuren upp efter en bäckravin rakt upp i berget. Vid ett tillfälle hade jag ståndskallet på 270 meters avstånd, men tvingades runda ett helt berg eftersom jag möttes av en 30 meter hög klippvägg.
Till sist stannade tjuren och jag kunde avancera fram till dess att jag på 25 meter såg huvud, hals och en bit av bogen. Skottet satt högt och tjuren, en åttataggare, rasade rakt ner i skottet.
Avståndet till närmaste väg var 900 me­ter i terräng. De första 200 metrarna tvingades vi dra älgen eftersom det var för brant och stenigt för att komma fram med järnhästen. Därefter följde en mycket besvärlig blockterräng, men med starka jägare och en perfekt älgdragare tog vi oss fram till bilarna där Klas Staffas mötte upp med färdiglagad lunch.
När vi senare flådde älgen visade det sig att Fredriks skott tagit ett taggutskott och att mitt skott som fällde älgen satt en decimeter lägre!

Åttataggaren föll i extremt brant och stenig terräng och vi tvingades släpa älgen för hand närmare 200 meter.

Åttataggaren föll i extremt brant och stenig terräng och vi tvingades släpa älgen för hand närmare 200 meter.

Jagar älg i fjällen

Fredrik Eriksson, Söderhamn, jagar vanligtvis i Lötens jaktlag på cirka 3 500 hektar. Han jagar det mesta, men favoritjakten är toppfågeljakt. Fredrik har ingen egen jakt­hund, men jagar varje år älg i fjällen på Almdalens fjällgårds marker. Han är en van älgjägare och har under åren fällt ett 30-tal älgar. Fredrik hade flyt på sina pass under dagarna i Jämtland och var en dag nära att se den björn som Atos förföljde utan att skälla.

Massor med tjurar

Eftersom vi hade skjutförbud på tjurar un­der tiden eftersöket pågick fick Jonas Sunes­son uppleva hur ett gäng med tjurar passerade passet utan att han kunde skjuta.
Strax efter att Fredrik skjutit på sin åttataggare tog nämligen Klas Staffas jämthund Rufus upp en 10-taggare som passerade cirka 40 meter från Jonas.  Efter en stund kom en 6-taggare följd av en 8-taggare.
– Härlig upplevelse att få se så många och fina tjurar i så fin natur, konstaterade Jonas som inte var det minsta besviken över att inte få skjuta.

Fantastiska upplevelser

Jonas Sunesson, Karlstad, jagar hemma på Vångs viltvårdsområde och Häljeboda vilt­vårdsområde på 1 800 respektive 4 000 hektar. Jonas gillar all jakt men jagar helst med sin beagle och sin korsning mellan münsterländer och springer spaniel.
– Det är en upplevelse att få komma hit till helt nya och fantastiska marker, säger han.

Tjurar i passet

Arbetet med tjuren tog hela första jaktdagen och av den anledningen hann vinnarna bara med en såt på måndagen. På tisdagsmorgonen följdes undertecknad och Andreas Lundahl, Perstorp, åt ut till våra pass. När jag lämnat Andreas kom en älgtjur sakta upp mot vägen. Ett par kontaktläten fick tjuren att stanna och under en kort stund kunde Andreas fotografera mig och tjuren samtidigt.
Holger, som skulle gå med sin jämthund Sörombäckens Ivar, ville naturligtvis inte släppa på en älg som redan varit i närkontakt med jägare.
Trots det kom Ivar efter en stund ut på vägen där tjuren nyss passerat, vände tillbaka och såg för en stund ut att gå bakspår innan ståndskallet började. Det visades sig finnas två älgar i området.
Nu följde en yster dans i skogarna med ståndskall, gångstånd och förföljanden. Tjuren hade mer tur än skicklighet då den undvek alla passkyttar, och efter ett par timmar kunde den tråckla sig ur såten oskadd.
Under tiden som Ivar jobbade med tjuren såg Gustav Forsberg en ensam ko och en av Jaktjournalens medarbetare fick läge och fällde en kalv.
Till sist kunde Holger koppla Ivar när han kom i gångstånd med en pinntjur och skulle passera en väg.

Som tur var var det brant utför, ibland alldeles för brant så att älgen nästan fick nytt liv.

Som tur var var det brant utför, ibland alldeles för brant så att älgen nästan fick nytt liv.

Skånejägare

Andreas Lundahl, Perstorp, har jagat i sex år men ännu inte fällt någon älg. Han jagar på marker norr om Perstorp och skickade in anmälan till Jaktjournalen sent på kvällen sista dagen.
– Jag trodde inte det var sant när jag såg på Jaktjournalens hemsida att jag vunnit en plats i jaktlaget, säger Andreas.
Hans favoritjakt på hemmaplan är rådjursjakt med långsamdrivande hund. Han är även med och jagar vildsvin, räv och gräv­ling.
Andreas var nära att få fälla sin första älg under jaktdagarna i Jämtland, men tjuren hann passera innan Andreas upptäckte den.

Älg- och småviltsjägare

Hemmavid jagar Henrik Utgård, Arvika, på 600 hektar i norra Fjöle där han har både småvilts- och älgjakt. Laget har en tilldelning på två vuxna och en kalv. Området har inte något vargrevir i närheten och hyfsat med älg.
När Henrik inte jagar älg är det smygjakt på rådjur som gäller, och nu har en i jaktlaget skaffat en drever så han hoppas på lite mer drevjakter eftersom det finns gott om rådjur på marken.
Henrik var nära att skjuta en pinntjur som ställde sig på 40 meters avstånd i passet, men då var tilldelningen redan skjuten.

Klassiskt älgpass

När tisdagseftermiddagen lottats stod det klart att Holger fått såtens bästa pass, nr 38. Klas Staffas släppte sin jämthanne Rufus och det dröjde inte länge innan han tog upp och vi kunde se på våra Garminpejlar att älgen gick raka spåret mot Holger.
Ett par dova studsarsmällar från det inre av Strömberget antydde att en älg hade fallit och en stund senare kunde Holger ger klartecken till älghämtningsgruppen.

Road av rådjursjakt

Gustav Forsberg, Nordmaling, hade ingen älg i passet under tisdagen, men däremot en fin tjädertupp. Gustav är 19 år och jagar hemmavid på cirka 3 300 hektar och har fällt nio älgar. Han har följt med på älgjakt sedan har var åtta år. Strax före jakten med Jaktjournalen sköt han en 11-taggare. Gustav jagar helst rådjur med sin basset fauve. På tisdagen hade han en älg som stannade bakom en risridå på 130 meter innan både den och skottillfället försvann.

Fredrik Eriksson gläds tillsammans med Sörombäckens Ivar efter att vinnarjaktens tredje vuxna älg fällts.

Fredrik Eriksson gläds tillsammans med Sörombäckens Ivar efter att vinnarjaktens tredje vuxna älg fällts.

Björn i passen

På tredje jaktdagens morgon släppte Klas Staffas sin jämte Rufus och undertecknad gick med Atos. Atos började med att omgående springa rakt ut i terrängen och upp i Strömberget och sedan väldigt snabbt återvända mot passkedjan.
Alla gjorde sig redo för att det skulle bryta ut en älg i passet, men allt eftersom tiden gick minskade förhoppningarna.
Till sist meddelade Jonas Sunesson att hunden kommit ut på vägen i hans pass utan att det visat sig någon älg.
Atos återvände in i såten nästan samtidigt som Jonas meddelade att det kommit fram en björn på vägen 25 meter från hans pass.
– Det var den första björn jag sett och det var ett häftigt möte, den morrade åt mig innan den försvann på andra sidan vägen, berättade Jonas efteråt.
Samtidigt som björnen försvann in i skogen kom Atos ut på vägen, tog an spåret och följde efter. Nyfiken, men kanske inte tillräckligt tuff?

Upptag till sist

Eftermiddagens såt beslutades omfatta Sva­ningsedet, ett lågland mellan Gullöberget och Strömberget där vi sedan tidigare visste att det fanns älg.
Holger släppte Ivar och Klas gick med sin unghund, Mörka Skogens Assar, kallad Gruff.
Det hade regnat på natten och Ivar tog tid på sig att reda ut spåren. Till sist blev det upptag, men älgen gick undan och valde att smyga ut i Fredrik Erikssons pass. Han gjorde dock inget misstag och älgkon blev kvar.
Fredriks skott avslutade tre dagars intensiva och trevliga jaktdagar för vinnarna som var mer än nöjda med sina upplevelser och jaktresultatet.

Även 2016 kommer vi att lotta ut platser till vårt älgjaktslag i Ströms Vattudal bland våra prenumeranter – mer information kommer i senare nummer.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼