Jaktgäst med otur

De vildsvin Peter fick se satt tyvärr på väggen i mitt hem.Han heter Peter Larsson, vinnaren till ett av jakttillfällena i JJ:s utlottning. Valet föll på en dags vildsvinsjakt i södra Halland.

Att få en helt obekant människa som jaktgäst kan vara lite nervöst, man vet inget om kunnande, erfarenhet och omdöme. Jag hade tur, Peter visade sig vara en väl rutinerad gäst med två egna vita älghundar, massor av jakt i blodet och en jagande hustru.

Ankomsten

Naturligtvis tog det en liten stund innan vi blev bekanta med varandra. Men med gemensamma intressen bröts isen väldigt fort. I ett försök att göra jaktupplevelsen maximal väntade vi till mitten av november för att om möjligt få lite spårsnö. Detta naturfenomen lät sig inte påverkas av våra önskningar utan marken var dystert grå. Det var utlovat en dags jakt men med min kännedom om hur svårt det kan vara att finna gris bad jag Peter stanna i två dagar.

Foderplatsen

Inte långt från boningshuset finns en foderplats där vi normalt har regelbundna besök av vildsvin, en mätare på deras förekomst i trakten. Just nu minskade besöksfrekvensen möjligen beroende på det milda vädret. Men gästen hade anlänt och det var bara att arbeta under de förutsättningar som moder natur erbjöd. Peter kom på kvällen och jag tog honom med till observationskojan för att ge en försmak om djuren – inga dök upp.

Första dagen

Vår önskan var att erbjuda det bästa möjliga varför vi inlånat en Laika som släpptes, hunden hade dock inte det minsta intresse att söka ut. Jyckens huvudsakliga sysselsättning var att springa och väta träden något som tog sin tid. Problemet brukar vara att finna vildsvinens uppehållsplats för dagen. De står gärna i grupper och finner man ett så finns det oftast flera. De uppträder inte som rådjuren, något här och några där. Slutligen släpptes våra egna terriers och då blev det liv i buskarna, kortdrev överallt – på rådjur. Inget blev skjutit denna dag, men ett antal rådjur observerades av jaktdeltagarna.

Andra dagen

Något missmodig steg jag upp och tittade på samma dystra väder som dagen förut. Det är ju själva f-n. När man har jaktgäster vill man av enkla skäl att hela skogens viltbestånd ska ”springa över” vederbörande. Genomgång och utsättning av skyttarna. Hundarna drar ivrigt i kopplen, en ny dag med förhoppningar. Efter några minuter blir det upptag på rådjur, ett skott smäller. Ytterligare ett på annan plats. Vad har hänt? Jo, en stött räv klarade sig genom eldgivningen utan en skråma. Ny utsättning, nya upptag och själv skjuter jag slutligen ett rådjur. En av de deltagande rapporterar att han sett tre vildsvin komma farande för fort och på för långt håll. Ja, dagarna är korta och det mörknar fort. Efter ett antal genomgångna såtar är det tid att avbryta jakten även denna andra dag.

Farväl

Nästkommande dag var det dags för Peter att åka hem, vi hade trots allt haft det trevligt med mat och umgänge. I många stycken var vi av samma skrot och korn, vi hade samma ideer och samma synsätt på många ting. Jag lovade honom att han var välkommen tillbaks för ett nytt försök, helst då vi har spårsnö. Peter erbjöds att vid ett nästa besök även ta familjen med över en helg. Några veckor senare hade jag och min familj vänner från England på besök. Vid tillfället sköts tre rådjur och två vildsvin. Det är jaktens villkor, med glädjetoppar och djupa dalar, ett faktum som bidrager till tjusningen.
Text och foto: JAN SJÖLIN

AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser