Jakterna med drever är de bästa jakterna

oktoberdrevera%27.jpgJohan Lindström är en 18-årig jägare. För honom är jakten med de egna drevrarna det största intresset. Nu har han till och med två drevrar och JJ följer med på en jakttur. Det är inte vilka hundar som helst. Med sin äldre drever, SUCH Skogsdalens Anja, blev Johan klubbmästare inom Upplands Dreverklubb 2002.

– Jakten med drever tycker jag är väldigt spännande, säger Johan, när vi är på väg till dagens jaktmark, några mil utanför Uppsala, med två drevrar i bilen.
– Det är inte som vid många andra jaktformer, att man blir utställd på ett pass och får sitta eller stå stilla där under en längre tid utan att kunna röra sig, fortsätter Johan.
– Vid jakterna med drever, som kan ge ett par timmars buktande drev i ett släpp, blir det helt annorlunda. Här gäller det att följa drevet, försöka lista ut var drevdjuret ska komma och byta pass. Det blir en rörlig, spännande jakt som gäller både hundföraren och för dem som passar.
– Skulle skotthållet till exempel bli för långt, kan det oftast bli flera chanser att komma till skott.
Släpp valpen
Johan Lindström började följa med sin pappa och farbror på jakt redan från sjuårsåldern. Han blev då ”injagad” med drever och det är något som sitter i. När han var 13 år fick han en drevervalp, Skogsdalens Anja, av sin morfar, en hund som nu är sex år. Tiken är utställningschampion och har gjort flera bra resultat på drevprov.
Johans andra hund är en valp efter Anja, River Race Siv, som nu är åtta månader.
Vid dagens jakt ska vi först och främst jaga rådjur. Här är naturligtvis Anja den säkraste hunden, men Johan och jaktvärden Gunnar Lindgren, som vi träffar vid hans jaktstuga, kommer överens om att vi först ska ge åtta-månaders valpen ”Sivan” en chans.
De två övriga jägarna i laget, Per Lindgren och Per-Olof Lindström, söker sig tillsammans med Gunnar utmarkerna för att ställa sig på pass. Det första passet är ju vid jakterna med drivande hund en utgångspunkt. Beroende på vilket djurslag som hunden får upp och hur drevet går får var och en sedan hänga med och ställa sig ”rätt”.
På med pejlen
Området där Johan ska släppa Sivan är ett småkuperat område med skog och mindre bergknallar.
– Jag har varit ute en hel del med Sivan i skogen, berättar Johan. Redan från det hon var ett par månader har hon fått vara med för att bli skogsvan. Nu har hon också haft en del kortare drev och drivit både rådjur och räv.
Johan sätter på Sivan pejlhalsbandet innan hon ska släppas. Han tycker att pejlen är närmast oumbärlig både för injagning och jakt.
– Med pejlen vet jag var hunden är och kan bland annat träna inkallningen vid lämpliga tillfällen, säger Johan.
– Lydnaden och kontaktbenägenheten hos hunden tycker jag är viktigt att träna upp.
Fullt drev
När hunden är släppt försvinner hon snabbt och det märks att skogsvanan finns. Vi följer långsamt efter henne. Efter cirka fem minuter kommer hon tillbaks en sväng och försvinner åter.
När vi ser henne nästa gång verkar hon jobba på slag och efter några minuter kommer de första skallen och sedan är det fullt drev.
Det är härligt att höra det ivriga och lite gälla skallet från valpen. Nu är det roligt, det är helt klart.
Drevet går rakt ut och det är möjligt att drevdjuret hade uppmärksammat oss. Efter att ha varit ur hörhåll kommer så drevet tillbaks efter ett tag.
Vi har under tiden flyttat oss till ett pass i gammelskogens kantzon mot ett hygge, som Johan tror på. På radion har vi hört att Gunnar sett rådjuret som Sivan driver vid sitt pass, men inte kommit åt att skjuta.
Dunkar i backen
Drevet buktar nu bra framför oss. Johan kramar bössan, för nu kommer drevet rakt emot oss.
Dunkningarna i backen hörs tydligt när rådjuret kommer. Johan höjer bössan, men det blir för långt. Vi ser bocken studsa ut över hygget. Efter några minuter passerar valpen i rådjurets spår under fortsatt skall.
Nu går rådjuret åter iväg bortöver och vi följer efter för att komma till ett bättre pass.
Drevet går nu i ett nytt skogsparti där det buktar och även de övriga jägarna har bytt pass.
Det börjar höras att Sivan kommer allt längre efter och när drevet tystnar, har hon hållit igång närmare 50 minuter.
Johan kollar med pejlen. Valpen är på väg tillbaks och när hon är inom gott hörhåll blåser Johan på henne. Därefter dröjer det inte lång stund innan hon är hos oss och kan kopplas.
oktoberdreverb.jpgI+I+I rå, D-cert
Johan går för att byta hund, för nu räcker det för idag för River Race Siv. Under tiden tar vi övriga kafferast.
Det blir nytt släpp med Anja i det skogsparti där Siv hade lagt av. Några minuter hinner gå och sedan är det full fart igen. Efter bara en bukt i området går dock rådjuret rakt ut ur hörhåll och över jaktmarksgränsen.
Under tiden vi väntar på att drevet ska återkomma, eller att Anja ska komma, kan vi slappna av ett tag.
Skogsdalens Anja gjorde tidigare under hösten ett mycket bra jaktprov. Ett prov som gjorde henne till en värdig klubbmästare i Upplands Dreverklubb. För vad sägs om tre förstapris på rådjur samma dag, och där Johan kunde blåsa in henne efter full tid på samtliga drev! Drevtiden för ett förstapris är 90 minuter och för att få D-cert, drevcertifikat, fordras höga egenskapspoäng.
Nytt släpp
– Anja är ingen långdrivare, säger Johan. Hon brukar också kunna lägga av om rådjuren går rakt ut utan att bukta.
Efter att ha väntat i drygt en timme, visar det sig att det stämmer, för då är Anja tillbaks hos Johan.
Nytt släpp i nytt område, och inte heller nu tar det lång stund innan det åter är fullt drev. Nu är det rejält tryck i drevet. Det buktar väldigt trångt och Johan söker sig i rätt vind, och med långa snabba steg, till ett pass på en bergknalle inne i buktområdet.
Plötsligt vimlar det av rådjur som springer rakt på oss. Att fotografera med teleobjektivet är värdelöst, här hade det behövts ett vidvinkelobjektiv för rådjuren är inne på 10-12 meter.
Johan skjuter och ett av rådjuren slår omkull. Anja som ligger strax efter är framme vid djuret samtidigt som Johan.
Johan Lindström är en 18-årig jägare. För honom är jakten med de egna drevrarna det största intresset. 
Nu har han till och med två drevrar och JJ följer med på en jakttur. Det är inte vilka hundar som helst. Med sin äldre drever, SUCH Skogsdalens Anja, blev Johan klubbmästare inom Upplands Dreverklubb 2002.
Andra rådjuret

Sedan Johan tagit ur rådjuret, och delgett jaktkamraterna resultatet över radion, släpper han Anja igen.
Nytt drev, som nu går iväg bort ifrån Johan och mig. Efter cirka 20 minuter hör vi ett skott, men hör genom radion att det blev ett bomskott. Det verkar vara Johans dag, och femton minuter senare kommer rådjuret på Johan och blir skjutet.
Nu kan vi ta fram rådjuren till samlingsplatsen. Alla är nöjda med dagens jakt. Drev i stort sett hela dagen. Alla har sett rådjur och hund, eller varit i närheten av dreven, med tummen på säkringen. Spänningen och jaktupplevelserna vid jakterna med Johans drevrar kan ingen klaga på den här dagen.
– Vad kan man mer begära när det gäller jakt, säger Johan Lindström när vi skiljs åt efter dagens jakt.
– Kan man ha bättre och mer spännande jakter än med drever?
Visst kan man hålla med Johan. En bra hund är också alltid resultatet av en kombination av ärvda egenskaper, uppfostran och dressyr, samt en väl genomförd injagning.
Text och foto: JAN DOMARHED
Jaktjournalen Oktober 2003

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser