Jakten i gång – fyra myskoxar fällda hittills

Denna veckan inleddes myskoxjakten på Dovrefjäll, Norge. Hittills har Statens Naturoppsyn skjutit fyra myskoxar, meddelar Miljødirektoratet.

Myskoxe i dess hemområde på Dovrefjäll. Foto: Gettyimages

Jakten, som utförs av statligt anställda jägare, ska decimera myskoxstammen med totalt 20 djur. Jaktperioden pågår fram till och med den 15 mars.

– Vi har gått med på att tillåta ett uttag på upp till 20 djur den här vintern, för att lyckas minska beståndet till 200 djur inom loppet av tre till fyra år. Detta ger oss möjligheten att följa beskattningens följder för exempelvis arealbruk, beståndssammansättning och föryngring, säger Erik Lund, seniorrådgivare på Miljødirektoratets viktsektion i ett pressmeddelande.

Förra vintern inventerades 244 myskoxar i kärnområdet på Dovrefjäll.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser