Jakten i gång – fyra myskoxar fällda hittills

Denna veckan inleddes myskoxjakten på Dovrefjäll, Norge. Hittills har Statens Naturoppsyn skjutit fyra myskoxar, meddelar Miljødirektoratet.

Myskoxe i dess hemområde på Dovrefjäll. Foto: Gettyimages

Jakten, som utförs av statligt anställda jägare, ska decimera myskoxstammen med totalt 20 djur. Jaktperioden pågår fram till och med den 15 mars.

– Vi har gått med på att tillåta ett uttag på upp till 20 djur den här vintern, för att lyckas minska beståndet till 200 djur inom loppet av tre till fyra år. Detta ger oss möjligheten att följa beskattningens följder för exempelvis arealbruk, beståndssammansättning och föryngring, säger Erik Lund, seniorrådgivare på Miljødirektoratets viktsektion i ett pressmeddelande.

Förra vintern inventerades 244 myskoxar i kärnområdet på Dovrefjäll.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser