Jakten i gång – fyra myskoxar fällda hittills

Denna veckan inleddes myskoxjakten på Dovrefjäll, Norge. Hittills har Statens Naturoppsyn skjutit fyra myskoxar, meddelar Miljødirektoratet.

Myskoxe i dess hemområde på Dovrefjäll. Foto: Gettyimages

Jakten, som utförs av statligt anställda jägare, ska decimera myskoxstammen med totalt 20 djur. Jaktperioden pågår fram till och med den 15 mars.

– Vi har gått med på att tillåta ett uttag på upp till 20 djur den här vintern, för att lyckas minska beståndet till 200 djur inom loppet av tre till fyra år. Detta ger oss möjligheten att följa beskattningens följder för exempelvis arealbruk, beståndssammansättning och föryngring, säger Erik Lund, seniorrådgivare på Miljødirektoratets viktsektion i ett pressmeddelande.

Förra vintern inventerades 244 myskoxar i kärnområdet på Dovrefjäll.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser