Jakt på skogshare kan prövas i domstol?

Kungsbacka (JJ) Naturvårdsverket har svarat på Regeringens förslag om att jaktbeslut på stora rovdjur ska prövas av Luleå förvaltningsrätt. Naturvårdsverket stödjer förslaget och vill också att jaktbeslut på fler arter ska prövas av domstolen.

Ska jakt på skogshare nu också bli föremål för överklagan till domstol? Arkivfoto: Per Jonson

Bland annat jaktbeslut på arter som skogshare, europeisk bäver och mufflon ska kunna prövas av förvaltningsdomstolen om Naturvårdsverket får bestämma. Detta gäller alla arter som ryms i artskyddsförordningens bilaga 1 och har markerats med N eller F.

Naturvårdsverket anser att beslut om licensjakt efter varg får fattas senast den 1 oktober varje år. De år som miniminivåer ska fastställas föreslår Naturvårdsverket att beslut om licensjakt efter varg får fattas senast den 1 november. Regeringens förslag var att licensjaktsbeslut kunde fattas 15 september och 1 oktober.

Läs hela Naturvårdsverkets yttrande här>>

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser