Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

F.A.I.R – Fabbrica Armi Isidoro Rizzini är det fullständiga namnet – är den tillverkare som står bakom Jaguargruppens Ultra Light kombi. Fabriken är lokaliserad i Marcheno i provinsen Brescia norr om Gardone Val Trompia.

F.A.I.R grundades 1971 och har genom åren utvecklats till en av de större aktörerna bland de italienska vapentillverkarna. Koncernen leds av Luca Rizzini som är son till grundaren Isodoro Rizzini.

Modern teknik

Med stöd av avancerade CAD/CAM-system och en toppmodern maskinpark med CNC-fräsar har man en rationell tillverkning helt enligt beställarens önskemål.

Fabriken har en modern skjutbana under jord för slutkontroll och regulering av dubbelstudsare och kombivapen. Sluttesten av vapnen sker i The Italian National Proof House in Gardone Val Trompia, enligt CIP-standards.

Kaliberalternativ

F.A.I.R har i sitt modellutbud stor variation i kulkalibrar från .22 Hornet till 9,3x74R och hagel i 20 och 12. Valmöjligheterna är många. Jaguargruppen har valt att marknadsföra Ultra Light i kaliber 12 och 7x57R och 6,5×55. Bägge kulalternativen i klass 1 men båda lämpliga för småvilt.

En gammal sanning är att brytvapen ska ha randpatroner och den gäller även i dag. Nu är utdragaren på Jaguar Ultra Light synnerligen generöst tilltagen så en 6,5×55 hylsa följer nog med ut ur patronläget.

7x57R är en mycket god patron för mindre högvilt och förtjänar egentligen större intresse än vad som är fallet. God precision, bra kulbana och lätt att skjuta med – vad mer kan man begära? Det är väl möjligen utbudet av ammunition men det går att ordna med handladdning.

Brett sortiment

Hagelpipan är kamrad i kaliber 12/76 vilket ger en stor mängd ammunition att välja bland. I dag är ammunitionsutbudet i kaliber 20 så pass stort att det inte är några problem att hitta allt från jakt- till lerduveammunition om man skulle föredra en kombi i kaliber 20. F.A.I.R bygger sina 20-vapen på en smäckrare mekanism så det kan ge ett smidigare och lättare vapen.

Jaguar Ultra Light är en tilltalande helhet och ger en lösning för den som vill kombinera hagel och kuljakt. Prislappen är mycket tilltalande, under 12 000 kronor.

Välarbetad mekanism

F.A.I. R. har utgått från en enkel, traditionell mekanism med en bred underliggande låsregel. Grundkonstruktionen känns bekant med inslag från Browning och Beretta vilket borgar för hållbarhet och funktion.

Pipornas upphängning i mekanismen sker med två tappar på lådans sidor där urfräsningar på pipblocket griper in. Låsregeln är konad och blir självjusterande och mycket stabil. Metalldelarna i mekanismen är välarbetade och fri från slipspår.

Säkring och trycke

Den främre avtryckaren avfyrar hagelpipan och den bakre således kulpipan. Pistolgreppet är generöst tilltaget och det känns helt rätt för mina händer att skjuta kulan med bakre avtryckare.

Säkringstangenten är bred men kunde ha en högre klack som gett bättre grepp. Säkringen kan upplevas lite trög och är inte särskilt ljudlös vilket är något störande. Men hellre trög och ljudlig än det motsatta, vilket kan vara direkt farligt.

Båda avtryckarna har lite släp men å andra sidan så skjuts hagel och kombipipor oftast med lite kraftigare maner än till exempel vid toppjaktskytte vilket denna kombi knappast är avsedd för.

Säkringen spärrar avtryckarstängerna och hanarna har extra upphak som höjer säkerheten.

Lådan har rullad gravyr på båda sidor samt på undersidan. Ofta brukar gravyren vara grov och prålig men i detta fall är den faktiskt riktigt bra och förhöjer intrycket av vapnet.

Specialbehandlad kolv

Kolven är tillverkad i enkel valnöt som laserbehandlats så att den har en djupbrun färg med snygg ådring som på en betydligt dyrare valnöt. Nätskärningen är prydligt gjord om än en aning grov men den ger bra grepp. Oljebonad är välgjord med hygglig porfyllnad. Framstocken har en enkel men fungerande låsning. Nätskärningen får samma omdöme som på kolven. Passning mellan trä och metall är mycket bra utförd.

Skytte

Pipan har ett rött fiberkorn och ett sikte med två gröna fiberpunkter. Kombinationen fungerade väl efter några skott. Hagelpipan testades på handkastade lerduvor, och när jag slutade rikta med korn och sikte och bara pekade fungerade det riktigt bra. Hagelpipan har fast borrning och levererade jämna träffbilder.

Kulpipan 7x57R var en trevlig bekantskap. Två skott inom tomhylsans längd. Då jag endast hade tillgång till ett vapen utan kikarsikte genomfördes skyttet på cirka 50 meter.

Jag tycker att ca 45 mm är ett bra resultat med tanke på att piporna är helt lödda. Det är inte ofta som tillfället ger möjlighet till mer än två skott. Efter fyra skott i tät följd började värmespridningen göra sig påmind.

Ett avslutande hagelskott med riktpunkt på kulskotten visade att piporna samskjuter mycket bra.

Kikarmontage

Piporna till Jaguar Ultra Light har integrerade kikarfästen i form av en fräst 11 mm skena. På skenan passar till exempel SAKO-fästen. Recknagel med flera tillverkar fästen som passar. Ett skottfast kikarmontage ökar onekligen mångsidigheten.

Sammanfattning

Jaguar Ultra Light från italienska F.A.I.R är ett prisvärt kombivapen. Det är ett robust vapen som ger en känsla av gediget hantverk.

För den som jagar med drivande hund och huvudsakligen hare, räv och rådjur är det ett gott val om man inte vill lägga pengar på en betydligt dyrare drilling.

Det är inget vapen för lerduvebanan och det är inget vapen för älgbanan men blir säkert en god kamrat på jakt. För prislappen får man mycket vapen.

Jaguar Ultra Light

Kaliber: Kal 12/76/7x57R. Kan fås från .22 Hornet till 9,3x74R. och i kaliber 20/76.
Längd: Kombi 107,5 cm.
Säkring: På kolvhalsen dubbla hanuppfång.
Vikt: 2,9 kg utan kikarsikte.
Pris: 11 700 kr.
Generalagent: Jaguargruppen.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼