Jägarna i Gävleborg hoppas på skyddsjakt – ansökan på 2 vargar inlämnad

Jägareförbundet lämnar idag in en ansökan om skyddsjakt på två vargar i Gävleborg.

– Skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen för att komma tillrätta med skadorna på hundar och tamdjur i detta revir, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Vargarna i Voxnareviret uppträder oskyggt och nära bebyggelse. De skapar en otrygghet bland de boende och de har redan dödat och skadat åtskilliga hundar och tamdjur.

På flera håll i Gävleborg kan man inte längre bedriva en meningsfull älgjakt eftersom vargarna tar huvuddelen av den årliga avkastningen (älgkalvarna). Påfrestningarna för lokalbefolkningen blir ännu större, när möjligheterna att ha tamdjur påverkas. Sakta men säkert sjunker livskvaliteten i dessa bygder i takt med förtroendet för den svenska rovdjurspolitiken. Tyvärr minskar acceptansen för varg kraftigt i de berörda länen.

– Det är viktigt att ta människors oro på allvar och ta ett beslut som kan bidra till att förebygga ytterligare skador, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.
– Vår situation liknar den man har i Värmland och där beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på två vargar för veckan sedan, tillägger Karl-Evert Hellsén.

I ansökan om skyddsjakt på två vargar, som undertecknats av Torsten Mörner tillsammans med ordföranden i Gävleborg, konstaterar Jägareförbundet även att skyddsjakten inte kommer att påverka den svenska vargstammen negativt. Ansökan är ställd till Naturvårdsverkets Naturresursavdelning.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser