Jägarna får avgöra vilka älgkalvar som ska skjutas

Värmland (JJ) Frågan hur älgarna klarat den heta och torra sommaren diskuteras flitigt runt om i landet. I Värmland låter länsstyrelsen jägarna avgöra vilka älgkalvar som inte bedöms klara vintern.

Jägareförbundet i Värmland har fått rapporter om älgkor med dubbelkalvar, vilket skulle kunna tyda på att sommarens foder räckt till, trots torkan. Arkivbild: Gettyimages

– Vi misstänker att den torra och varma sommaren påverkat, men omfattningen får vi avvakta en bild av tills jägarna är ute i skogen. Sedan kanske vi får anpassa avskjutningskvoten till nästa år, säger Magnus Nystrand, vilthandläggare på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Han pekar på att jägarna har möjligheten att avgöra vilka älgkalvar som ser så små och magra ut att de inte kommer att klara vintern.

Rapporter om dubbelkalvar

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland, är inne på samma linje som länsstyrelsens tjänstemän.

– Vi kommer inte att gå ut med någon rekommendation att skjuta alla kalvar. Vi delar inte uppfattningen de har i Östergötland, säger Anders Olsson till Värmlands Folkblad.

Han syftar på den uppmaning som länsstyrelsen i Östergötland riktade till älgjägarna tidigare i veckan – att alla älgkalvar ska skjutas, av barmhärtighetsskäl.

Han säger till tidningen att det till och med kommit in rapporter om älgkor med dubbelkalv, vilket skulle tyda på att betet räckt till i sommar.

Lokala variationer

Göran Ericsson, professor och älgforskare vid SLU, säger till Jaktjournalen att det sannolikt finns stora lokala variationer i hur sommarens väder drabbat älgstammen.

– På vissa hålla kan det ha varit väldigt dåligt med bete. Men på andra håll känner man inte igen sig i den beskrivningen. Inom forskningen vet vi att sådana här somrar brukar innebära högre dödlighet bland kalvarna, och att färre kalvar föds året efter, säger Göran Ericsson.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼