Jägarna får avgöra vilka älgkalvar som ska skjutas

Värmland (JJ) Frågan hur älgarna klarat den heta och torra sommaren diskuteras flitigt runt om i landet. I Värmland låter länsstyrelsen jägarna avgöra vilka älgkalvar som inte bedöms klara vintern.

Jägareförbundet i Värmland har fått rapporter om älgkor med dubbelkalvar, vilket skulle kunna tyda på att sommarens foder räckt till, trots torkan. Arkivbild: Gettyimages

– Vi misstänker att den torra och varma sommaren påverkat, men omfattningen får vi avvakta en bild av tills jägarna är ute i skogen. Sedan kanske vi får anpassa avskjutningskvoten till nästa år, säger Magnus Nystrand, vilthandläggare på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Han pekar på att jägarna har möjligheten att avgöra vilka älgkalvar som ser så små och magra ut att de inte kommer att klara vintern.

Rapporter om dubbelkalvar

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland, är inne på samma linje som länsstyrelsens tjänstemän.

– Vi kommer inte att gå ut med någon rekommendation att skjuta alla kalvar. Vi delar inte uppfattningen de har i Östergötland, säger Anders Olsson till Värmlands Folkblad.

Han syftar på den uppmaning som länsstyrelsen i Östergötland riktade till älgjägarna tidigare i veckan – att alla älgkalvar ska skjutas, av barmhärtighetsskäl.

Han säger till tidningen att det till och med kommit in rapporter om älgkor med dubbelkalv, vilket skulle tyda på att betet räckt till i sommar.

Lokala variationer

Göran Ericsson, professor och älgforskare vid SLU, säger till Jaktjournalen att det sannolikt finns stora lokala variationer i hur sommarens väder drabbat älgstammen.

– På vissa hålla kan det ha varit väldigt dåligt med bete. Men på andra håll känner man inte igen sig i den beskrivningen. Inom forskningen vet vi att sådana här somrar brukar innebära högre dödlighet bland kalvarna, och att färre kalvar föds året efter, säger Göran Ericsson.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser