Jägarna får avgöra vilka älgkalvar som ska skjutas

Värmland (JJ) Frågan hur älgarna klarat den heta och torra sommaren diskuteras flitigt runt om i landet. I Värmland låter länsstyrelsen jägarna avgöra vilka älgkalvar som inte bedöms klara vintern.

Jägareförbundet i Värmland har fått rapporter om älgkor med dubbelkalvar, vilket skulle kunna tyda på att sommarens foder räckt till, trots torkan. Arkivbild: Gettyimages

– Vi misstänker att den torra och varma sommaren påverkat, men omfattningen får vi avvakta en bild av tills jägarna är ute i skogen. Sedan kanske vi får anpassa avskjutningskvoten till nästa år, säger Magnus Nystrand, vilthandläggare på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Han pekar på att jägarna har möjligheten att avgöra vilka älgkalvar som ser så små och magra ut att de inte kommer att klara vintern.

Rapporter om dubbelkalvar

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland, är inne på samma linje som länsstyrelsens tjänstemän.

– Vi kommer inte att gå ut med någon rekommendation att skjuta alla kalvar. Vi delar inte uppfattningen de har i Östergötland, säger Anders Olsson till Värmlands Folkblad.

Han syftar på den uppmaning som länsstyrelsen i Östergötland riktade till älgjägarna tidigare i veckan – att alla älgkalvar ska skjutas, av barmhärtighetsskäl.

Han säger till tidningen att det till och med kommit in rapporter om älgkor med dubbelkalv, vilket skulle tyda på att betet räckt till i sommar.

Lokala variationer

Göran Ericsson, professor och älgforskare vid SLU, säger till Jaktjournalen att det sannolikt finns stora lokala variationer i hur sommarens väder drabbat älgstammen.

– På vissa hålla kan det ha varit väldigt dåligt med bete. Men på andra håll känner man inte igen sig i den beskrivningen. Inom forskningen vet vi att sådana här somrar brukar innebära högre dödlighet bland kalvarna, och att färre kalvar föds året efter, säger Göran Ericsson.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser