Jägarna får avgöra vilka älgkalvar som ska skjutas

Värmland (JJ) Frågan hur älgarna klarat den heta och torra sommaren diskuteras flitigt runt om i landet. I Värmland låter länsstyrelsen jägarna avgöra vilka älgkalvar som inte bedöms klara vintern.

Jägareförbundet i Värmland har fått rapporter om älgkor med dubbelkalvar, vilket skulle kunna tyda på att sommarens foder räckt till, trots torkan. Arkivbild: Gettyimages

– Vi misstänker att den torra och varma sommaren påverkat, men omfattningen får vi avvakta en bild av tills jägarna är ute i skogen. Sedan kanske vi får anpassa avskjutningskvoten till nästa år, säger Magnus Nystrand, vilthandläggare på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

Han pekar på att jägarna har möjligheten att avgöra vilka älgkalvar som ser så små och magra ut att de inte kommer att klara vintern.

Rapporter om dubbelkalvar

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland, är inne på samma linje som länsstyrelsens tjänstemän.

– Vi kommer inte att gå ut med någon rekommendation att skjuta alla kalvar. Vi delar inte uppfattningen de har i Östergötland, säger Anders Olsson till Värmlands Folkblad.

Han syftar på den uppmaning som länsstyrelsen i Östergötland riktade till älgjägarna tidigare i veckan – att alla älgkalvar ska skjutas, av barmhärtighetsskäl.

Han säger till tidningen att det till och med kommit in rapporter om älgkor med dubbelkalv, vilket skulle tyda på att betet räckt till i sommar.

Lokala variationer

Göran Ericsson, professor och älgforskare vid SLU, säger till Jaktjournalen att det sannolikt finns stora lokala variationer i hur sommarens väder drabbat älgstammen.

– På vissa hålla kan det ha varit väldigt dåligt med bete. Men på andra håll känner man inte igen sig i den beskrivningen. Inom forskningen vet vi att sådana här somrar brukar innebära högre dödlighet bland kalvarna, och att färre kalvar föds året efter, säger Göran Ericsson.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.
ANNONS ▼

Annonser