Jägarförbundet vill öka älgstammen

Stockholm (JJ) Svenska Jägarförbundet kräver att den svenska älgstammen ska öka med 150000 djur.

  Samtidigt som den statliga utredningen om älgens framtid pågår passar Jägarförbundet på att kräva en kraftig utökning av antalet älgar. Den svenska skogsnäringen däremot vill gärna se att stammen behålls på nuvarande nivå eller till och med minskar.Sedan mitten av 80-talet har stammen halverats och idag finns omkring 200000 älgar i landet. Jägarförbundet med 195000 medlemmar kräver nu, med ordförande Torsten Mörner i spetsen, att det är dags att återgå till tidigare storlek på stammen.Mörner förstår att skogsbruket är emot en ökning av älgstammen men anser att det finns lösningar på problemet att älgar skadar skogen.Enligt Mörner finns det metoder som minskar älgskadorna, som att till exempel lägga ut foder åt älgarna. Den statliga utredningen om älgens framtid i Sverige väntas ligga klar i slutet av augusti.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser