Jägarförbundet uppmanar: Ge fallfrukten till älgarna

Kungsbacka (JJ) Det ser ut som om äppelskörden i år blir riktigt bra på de flesta håll. Svenska Jägareförbundet vill därför att villaägare som inte tar hand om äpplena själva i stället ger dem till älgarna eller kontaktar lokala kretsar så de kan hämta dem.

Bättre äpplena blir älgmat än att de hamnar på återvinningscentralen eller förmultnar på gräsmattan. Foto: Gettyimages

– Våra villaträdgårdar är just nu fulla av frukt, inte minst äpplen, som älgarna älskar. Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan nästan liknas vid energidryck för älgen efter sommarens strapatser. Har du frukt som du inte behöver själv så se till att den kommer ut i skogen. Kan du inte köra ut den själv så ta kontakt med jägare du känner så kan de se till att frukten hamnar på ett lämpligt ställe där djuren hittar den. Dessutom slipper du då vildsvin och älgar som kommer in i trädgården i jakt på fallfrukt, uppmanar Daniel.

– Älgarna kan behöva lite ”energidryck” för att orka med brunsten de närmsta veckorna, avslutar Daniel Ligné pressmeddelandet.

Så här ska du enligt förbundet gå till väga

1. Plocka äpplen.

2. Prata med markägaren och kontrollera att du får lägga ut äpplen.

3. Lägg frukten långt från hårt trafikerade vägar.

4. Lägg inte allt i en stor hög. Sprid ut i mindre högar med tio meters mellanrum. Då få kalvarna också komma fram till frukten.

Alternativt: Ge dina äpplen till någon jägare som kan lägga ut dem.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.

Gamekeeper’s Odd Molly – vildsvinens skräck

På många håll i landets södra halva beskattas i dag viltet vid några få stora jakter per år. Vid dessa jakter krävs hundar och hundförare som verkligen gör sitt yttersta för att få fram så mycket vilt som möjligt till skyttarna. Den tyska jaktterriern Gamekeeper’s Odd Molly sköter denna uppgift på ett mycket förtjänstfullt sätt.
ANNONS ▼