Jägareförbundet vill ha ny beräkningsmodell

Östermalma (JJ) I dag presenterade Naturvårdsverket vinterns inventeringsresultat för den svenska vargstammen. Svenska Jägareförbundet menar att beräkningsmodellen behöver göras om.

Enligt de färska uppgifterna består den svenska vargstammen av färre individer i år än i fjol. Däremot har antalet revir ökat. Något som Svenska Jägareförbundet tycker borde vägas in mer.

– Beräkningsmodellen behöver bytas. Vi har länge beräknat stammen efter antalet föryngringar. Men det är ett ganska osäkert mätinstrument eftersom dessa fluktuerar rätt mycket mellan åren. Och metoden passade bättre när stammen var liten. Vi behöver byta till att mäta revirmarkerande par och familjegrupper, inte bara den ena gruppen, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

En minskad numerär av varg kan komma att påverka möjligheterna till ett jaktligt uttag kommande vinter. Detta är också något som Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, oroar sig för.

– Jag är rädd för att de som drabbas av varg inte kommer att känna igen sig i beskrivningen att vargstammen minskat – i alla fall inte så mycket.  Istället för ordning och samsyn får vi ytterligare ett trovärdighetsproblem i vargförvaltningen. Det är naturligtvis bra att verket inser metodernas tillkortakommande. Men nu kommer detta troligen påverka nästa års jakt och då är det ett stort problem, säger han i pressmeddelandet.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser