Jägareförbundet tar strid för vargjakt i vinter

Burträsk (JJ) – Jägareförbundet kommer att ta strid för vargjakt i vinter. Det säger ordföranden i Jägareförbundets rovdjursråd, Torbjörn Lövbom.

Jägareförbundets Torbjörn Lövbom accepterar inte Naturvårdsverkets nej vargjakt i vinter. Förbundet kommer att ta strid, meddelar han. Foto: Gettyimages och Mikael Moilanen

Den extra spillningsinventeringen i vintras visade på 315 olika vargindivider i Sverige. Därifrån dras de kända döda, 55 stycken, och då blir siffran omkring 260.

Men samtidigt är antalet konstaterade familjegrupper och revirhävdande par cirka 50 stycken. Det är alltså revir där det sannolikt fötts valpar i april-maj. Om bara tre valpar per kul överlever till vintern så är det 150 nya vargar.

Upprörs

Torbjörn Lövbom upprörs över Naturvårdsverkets beslut att stoppa vinterns licensjakt på varg.

– Vi har haft en föryngring, så det skulle gå att skjuta 60-70 vargar och ändå hålla den nivå som samhället bestämt, säger Torbjörn Lövbom.

Han framhåller att jakten ryms ovanpå spannet som räknas som gynnsam bevarandestatus.

– Om länen inte får delegation på att besluta om vargjakt, så kan Naturvårdsverket besluta om jakt. Jägareförbundet kommer att ta strid för att det blir licensjakt i vinter, säger Torbjörn Lövbom.

Väntat för Liberg

Vargforskare Olof Liberg har varit med och skrivit en rapport till Naturvårdsverket, inför beslutet om vargjakten. Han tycker att verkets beslut var väntat.

– Vi pekade på att man inte når upp till målet på 300 vargar. Hur det påverkar opinionen i vargfrågan, det vet jag inte – fråga samhällsvetarna, säger Olof Liberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser