Jägareförbundet tar strid för vargjakt i vinter

Burträsk (JJ) – Jägareförbundet kommer att ta strid för vargjakt i vinter. Det säger ordföranden i Jägareförbundets rovdjursråd, Torbjörn Lövbom.

Jägareförbundets Torbjörn Lövbom accepterar inte Naturvårdsverkets nej vargjakt i vinter. Förbundet kommer att ta strid, meddelar han. Foto: Gettyimages och Mikael Moilanen

Den extra spillningsinventeringen i vintras visade på 315 olika vargindivider i Sverige. Därifrån dras de kända döda, 55 stycken, och då blir siffran omkring 260.

Men samtidigt är antalet konstaterade familjegrupper och revirhävdande par cirka 50 stycken. Det är alltså revir där det sannolikt fötts valpar i april-maj. Om bara tre valpar per kul överlever till vintern så är det 150 nya vargar.

Upprörs

Torbjörn Lövbom upprörs över Naturvårdsverkets beslut att stoppa vinterns licensjakt på varg.

– Vi har haft en föryngring, så det skulle gå att skjuta 60-70 vargar och ändå hålla den nivå som samhället bestämt, säger Torbjörn Lövbom.

Han framhåller att jakten ryms ovanpå spannet som räknas som gynnsam bevarandestatus.

– Om länen inte får delegation på att besluta om vargjakt, så kan Naturvårdsverket besluta om jakt. Jägareförbundet kommer att ta strid för att det blir licensjakt i vinter, säger Torbjörn Lövbom.

Väntat för Liberg

Vargforskare Olof Liberg har varit med och skrivit en rapport till Naturvårdsverket, inför beslutet om vargjakten. Han tycker att verkets beslut var väntat.

– Vi pekade på att man inte når upp till målet på 300 vargar. Hur det påverkar opinionen i vargfrågan, det vet jag inte – fråga samhällsvetarna, säger Olof Liberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼