Jägareförbundet råder till försiktighet på bockpremiären

Kungsbacka (JJ) Den extremt torra och varma sommaren har lett till konsekvenser för jakten. Löshundsjakt har i flera län dragits in och i andra uppmanar länsstyrelsen till eftertänksamhet. Nu manar också Svenska Jägareförbundets Fredrik Widemo till försiktighet på bockjaktspremiären.

Fredrik Widemo på Svenska Jägareförbundet ser gärna att jägare är lite försiktiga med uttaget på bockar om de jagar i områden hårt drabbade av torkan. Arkivfoto: per Jonson

Fredrik Widemo, forskningsansvarig på förbundet menar att rådjuren på grund av den torra och varma sommaren kan vara i sämre kondition än vanligt och därför bör jägare vara observanta på lokala förhållanden.

Torkan och värmen kan också bidragit till att den naturliga dödligheten är större än annars vilket ger upphov till frågor om storleken på jaktuttaget.

– Mycket kan förstås ske vädermässigt på två veckor. Smyg- och vaktjakt stör inte viltet nämnvärt, men fortsätter det likadant som nu kan man fundera över hur stor den naturliga dödligheten kommer vara. Att stöta viltet från de skuggiga och förhoppningsvis fuktiga miljöer de tagit sin tillflykt till känns olämpligt som det är just nu. Även om vi börjar vi få regn och lägre temperaturer så kommer bockarna troligen vara i litet sämre kondition än vanligt, vilket påverkar köttkvaliteten, säger han i ett pressmeddelande

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser