Jägareförbundet råder till försiktighet på bockpremiären

Kungsbacka (JJ) Den extremt torra och varma sommaren har lett till konsekvenser för jakten. Löshundsjakt har i flera län dragits in och i andra uppmanar länsstyrelsen till eftertänksamhet. Nu manar också Svenska Jägareförbundets Fredrik Widemo till försiktighet på bockjaktspremiären.

Fredrik Widemo på Svenska Jägareförbundet ser gärna att jägare är lite försiktiga med uttaget på bockar om de jagar i områden hårt drabbade av torkan. Arkivfoto: per Jonson

Fredrik Widemo, forskningsansvarig på förbundet menar att rådjuren på grund av den torra och varma sommaren kan vara i sämre kondition än vanligt och därför bör jägare vara observanta på lokala förhållanden.

Torkan och värmen kan också bidragit till att den naturliga dödligheten är större än annars vilket ger upphov till frågor om storleken på jaktuttaget.

– Mycket kan förstås ske vädermässigt på två veckor. Smyg- och vaktjakt stör inte viltet nämnvärt, men fortsätter det likadant som nu kan man fundera över hur stor den naturliga dödligheten kommer vara. Att stöta viltet från de skuggiga och förhoppningsvis fuktiga miljöer de tagit sin tillflykt till känns olämpligt som det är just nu. Även om vi börjar vi få regn och lägre temperaturer så kommer bockarna troligen vara i litet sämre kondition än vanligt, vilket påverkar köttkvaliteten, säger han i ett pressmeddelande

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser