Annons
Jägareförbundet hoppas hitta fler lospår i Västmanland - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan inventering
Jägare, markägare och naturintresserade inbjuds att leta lodjursspår i Västmanland. Foto: Gettyimages
Jägareförbundet hoppas hitta fler lospår i Västmanland
Jägareförbundet i Västmanland misstänker att det finns ett mörkertal i lodjursstammen. Inventeringsreglerna gör att hela familjegrupper kan missas och därför genomför förbundet och länsstyrelsen nu en områdesinventering under en helg. Allmänheten bjuds in att delta.
Jägareförbundets och länssstyrelsens inventering genomförs 15-16 februari  – om väderförhållandena tillåter. Finns det inte snö som medger spårning skjuts arrangemanget upp en vecka, skriver länsstyrelsen på sin hemsida. Man hoppas få hjälp av jägare, markägare och naturintresserade. Förra vintern hittade länsstyrelsens personal sju familjegrupper i länet.

Tror att lodjuren är fler

På Jägareförbundet misstänker man att det finns fler lodjur och engagerar sig därför för att få upp investeringsresultatet genom en samlad områdesinventering under en helg. – Om vi hittar ett lodjursspår en dag och ett annat lodjursspår en tid senare, så säger reglerna att det ska finnas en säkerhetszon, så att samma familjegrupp inte räknas två gånger. För varje dag som går ökas säkerhetszonen och därför vill vi att alla spår räknas under en helg, säger Emil Stolpe-Nordin, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Västmanland, till Jaktjournalen. Inventeringsresultatet är direkt avgörande för hur stor tilldelningen kan bli i licensjakten på lodjur. Inventeringen startas med ett upptaktsmöte på en Ramnäs Hotell & Konferens. Sista anmälningsdatum för den som vill delta är 5 februari.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!