Jägareförbundet får 52 miljoner till allmänna uppdraget

Kungsbacka (JJ) I går offentliggjordes Riksdagens ekonomiska ersättning till Svenska Jägareförbundet och dess allmänna uppdrag. Förbundet får 52 miljoner kronor för sitt arbete med jakt- och viltförvaltning 2015.

Riksjaktvårdskonsultent Daniel Ligné har ännu inte sett regleringsbrevet där Riksdagen i detalj beskriver till vilka verksamheter pengarna ska gå till.

– Eftersom ersättningen i princip är exakt den samma som i fjol är det möjligt att det inte kommer vara så stora förändringar i fördelningen av ersättningen. Men man kan säga att vi måste effektivisera verksamheten eftersom ersättningen inte verkar ha tagit hänsyn till indexreglering av löner och andra kostnader.

Under den senaste tiden har det allmänna uppdraget återigen kritiserats från miljöorganisationer och en del politiker som menar att uppdraget måste konkurrensutsättas. Både Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen har velat använda pengar som kommer från jägarna. Daniel Ligné menar dock att uppdraget ligger säkert hos Jägareförbundet. 

– Konkurrensverket kom alldeles nyligen fram till att det inte är något konstigt att Svenska Jägareförbundet sköter det allmänna uppdraget. Tidigare utredningar har också visat att de ideella krafterna i förbundet gör stor nytta. En betald krona ger 6 kronor tillbaka i form av samhällsnytta.

Daniel Ligné hoppas att tillräckligt med pengar finns avsatta till en kraftansträngning inom älgförvaltningsfrågorna. Svenska Jägareförbundet skrev också detta i sin ansökan.

– Flera planer ska skrivas om inom den närmsta tiden och vi behöver jobba extra med dessa frågor. Vi får väl se hur regeleringsbrevet ser ut och sätta oss ner och fundera när det kommer, säger han.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser