Jägareförbundet Dalarna säger nej till flytt av varg från Jämtland till Dalarna!

DALARNA(JJ). Jägareförbundet Dalarna säger nej till att problemvarg från renskötselområdet i Jämtland flyttas till Dalarna. Reaktionen från förbundet kommer efter att det under de senaste dagarna uppmärksammats att en flytt av en genetiskt viktigt varg planeras från Jämtland till Mellansverige, denna varg har angripit renar i Tåssåsens sameby.

Förbundet pekar på att länet redan berörs av ett 15-tal vargrevir och under förra året skedde föryngring i flertalet av dessa revir. Detta gör att Dalarna berörs av en betydande del av de vargetableringar som finns i landet.
– Av den anledningen säger vi nej till omflyttning av vargar till Dalarna så länge ingen reell utglesning av vargstammen har skett i länet, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver förbundet: ”Jägare, markägare och tamdjursägare i Dalarna är så negativt påverkade av den stora förekomsten av varg så antalet vargar i länet måste minskas betydligt innan vi överhuvudtaget börjar prata genetisk förstärkning.
Vidare skulle en omflyttning av varg till Dalarna begränsa den politiska inriktningen om en aktiv förvaltning i form av utglesning av vargstammen. Detta då omflyttningen i praktiken också innebär att jaktmöjligheterna starkt begränsas.”

Fotnot: Se även notis den 18/3.

AKTUELLT

Ny hundpejl från WeHunt

WeHunt lanserar en ny hundpejl - GPS Plus. Den kommer presenteras på Elmia Game Fair i Jönköping 30 maj – 1 juni. – Vi vågar påstå att detta är den mest kompletta lösningen för hundförare och jaktlag, säger Theodor Storm som är huvudutvecklare och vice VD på WeHunt.

Blaser R8 Silence – inbyggd ljuddämpare

Blaser R8 Silence är det senaste i Blasers R8 familj. Vid en första anblick ser den nya skapelsen en smula klumpig ut och ger ett tungt intryck. Skenet bedrar och efter en stund har ögat vant sig och efter besöken på skjutbanan är habegäret i fullt sving.Blaser R8 Silence är den första serietillverkade jaktstudsaren med ljuddämpningen integrerad i pipan. Men smakar det så kostar det.

Annonser