Jägareförbundet Dalarna kritiserar Naturvårdsverket

Dalarna(JJ) Naturvårdsverkets beslut möjliggör vargjakt men deras bristande hänsyn till den regionala processen är beklämmande, det menar Jägareförbundet i Dalarna.

– Naturvårsverkets delegeringsbeslut tar inte hänsyn till den regionala processen i Dalarna och andra län i Mellansverige. Vår Viltförvaltningsdelegation enades till en början om en miniminivå på 40 till 50 vargar i Dalarna. Även det är på lite längre sikt för mycket, vår hållning är maximalt 1 – 2 föryngringar motsvarande 10 – 20 vargar i Dalarna.  Den nivån är långsiktigt acceptabel, säger  Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande. 

– Nu landade miniminivån på 70 vargar som Viltförvaltningsdelegationen godtog under protest. Denna form av centralstyrning från Naturvårdsverket är inte i linje med Riksdagens beslut om en regionaliserad rovdjursförvaltning, menar Thomas Björklund och fortsätter.
– Detta understryks också av att åtta Landshövdingar, inklusive Maria Norrfalk i Dalarna, nyligen lämnade en skarp och mycket bra skriftlig protest till Miljödepartementet hur denna fråga hanterats av Naturvårdsverket.Även om dagens beslut inte alls är bra så medger det ändå viss vargjakt i Dalarna och vi ser fram emot ett beslut av Länsstyrelsen som i någon mån minskar den besvärliga vargsituation som råder i Dalarna.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser