Jägareförbundare varnar för användning av värmesikten

Jägareförbundets ordförande i Östergötland, Anders Gruvaeus, avråder jägare från att använda temiska sikten. Hinder för kulbanan och kulfång går inte att se med värmesiktena, varnar Gruvaeus.

Jägarordförande varnar för användning av termiska sikten. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen berättade i torsdags att regeringen inför lättnader i bestämmelserna för hur vildsvin får jagas. Bland annat blir så kallade termiska sikten, värmesikten, tillåtna från och med 15 maj.

P4 Östergötland rapporterar att ordföranden i Svenska Jägareförbundet, tillika ledamoten av förbundets nationella styrelse, Anders Gruvaeus, avråder jägare att använda värmesiktena.

– Det har inte gjorts någon ordentlig riskanalys inför det här beslutet kan jag tycka. Du har inte en tredimensionell bild när du använder dessa sikten. Du kan inte avgöra om det kvistar och annat som kan ändra kulans riktning. Likadant har du svårt att avgöra om det faktiskt finns ett kulfång, säger Anders Gruvaeus till P4 Östergötland.

De termiska siktena får endast användas vid jakt i öppen terräng och vid åtelplatser, enligt regeringsbeslutet.

– Tyvärr har det varit en del olyckor i närtid då man använt termiska sikten, säger Gruvaeus till radiostationen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼