Annons
Jägare vill ha skyddsjakt på invandrad varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan jägare
En rad jaktklubbar och viltvårdsområden vill ha skyddsjakt på en invandrad varg i trakterna av Arvidsjaur. Karta: Hitta.se, Bild: Istock
Jägare vill ha skyddsjakt på invandrad varg
Norrbotten (JJ) Nu ansluter en rad viltvårdsområden och jaktklubbar till kravet på skyddsjakt på en finsk-rysk varg i trakterna av Arvidsjaur.
Norrbottens-Kuriren rapporterar om saken. Samebyn Västra Kikkejaures har ansökt om skyddsjakt på vargen som rör sig i renskötselområdet. Länsstyrelsen har genom DNA-prov konstaterat att det rör sig om en invandrad varg. Förhoppningen är att den rör sig söderut till den svenska vargzonen. Länsstyrelsen har meddelat att det inte är aktuellt att flytta vargen i nuläget och avvaktar med beslut om skyddsjakt. Nu får samebyn stöd i sitt krav att få bort vargen. Viltvårdsområdena i Pjesker, Akkavara, Fjällbonäs samt Arvidsjaur allmänning och Pjesker/Granudden jaktklubb har gemensamt lämnat in en ansökan om skyddsjakt. I sin skrivelse anger jägarna att vargen sänker deras livskvalitet eftersom de inte vågar släppa sina jakthundar. Jägarna är oroliga för spridning av bandmask och anser att det är uppenbart att vargen sannolikt bestämt sig för att stanna i området.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!