Jägare vill begränsa småviltsjakten

Piteå (JJ) Jägarna i Norrbotten kräver att länsstyrelsen sätter stopp för utländska jägare på statens marker under de första lovliga jaktveckorna i augusti och september.

För flera år sedan införde Jämtlands länsstyrelse en senarelagd jaktstart för utländska jägare med två veckor. Beslutet innebar att antalet norska jägare minskade i länet, men ökade i Västerbotten och Norrbotten. I höst kommer utländska jägare inte att få jaga de fem första dagarna i Västerbotten.
Jägarna i Norrbotten fruktar nu att allt jakttryck kommer att hamna i länet kommande höst om inte länsstyrelsen sätter stopp för utländska jägare under de två första veckorna. Förra hösten var 64 procent av jaktkortslösarna i Norrbotten utländska jägare.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser