Jägare vann i kammarrätten – får ha kvar vapenlicens

Västerbotten(JJ) En jägare har fått rätt i kammarrätten och får ha kvar sin vapenlicens. Kammarrätten menar att han handlade oansvarigt när han sköt mot en älg men träffade en jaktkamrat, men rätten tror på mannens när han hävdar att han trodde sig ha korrekta uppgifter om var jaktkamraten befann sig när skottet avlossades.

Den tragiska händelsen inträffade hösten år 2011. Mannen var ute med två jaktkamrater för att skjuta en älg. Jägaren och den kamrat han hade med sig hävdar att bara ett skott avlossades, att det gick igenom älgen och träffade den tredje jägaren.

Både polisen och den man som blev träffad hävdar dock att det avlossades mer än ett skott. Operationsläkaren har sagt att mannen skadades av en direktträff.
Polisen menar också att mannen som sköt visste att den tredje jägaren fanns i närheten älgarna. 
Det har dock varit svårt att fastställa händelseförloppet på grund av brister i undersökningen på platsen.

Efter att polismyndigheten beslutat att dra in hans vapenlicens så överklagade jägaren till förvaltningsrätten, men överklagan avslogs.
Mannen gick då vidare till kammarrätten som slutligen gav mannen rätt. Ett kammarrättsråd bedömde dock att mannen var olämplig att inneha skjutvapen.
Det här rapporterar SVT Västerbottensnytt.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser