Jägare vann i kammarrätten – får ha kvar vapenlicens

Västerbotten(JJ) En jägare har fått rätt i kammarrätten och får ha kvar sin vapenlicens. Kammarrätten menar att han handlade oansvarigt när han sköt mot en älg men träffade en jaktkamrat, men rätten tror på mannens när han hävdar att han trodde sig ha korrekta uppgifter om var jaktkamraten befann sig när skottet avlossades.

Den tragiska händelsen inträffade hösten år 2011. Mannen var ute med två jaktkamrater för att skjuta en älg. Jägaren och den kamrat han hade med sig hävdar att bara ett skott avlossades, att det gick igenom älgen och träffade den tredje jägaren.

Både polisen och den man som blev träffad hävdar dock att det avlossades mer än ett skott. Operationsläkaren har sagt att mannen skadades av en direktträff.
Polisen menar också att mannen som sköt visste att den tredje jägaren fanns i närheten älgarna. 
Det har dock varit svårt att fastställa händelseförloppet på grund av brister i undersökningen på platsen.

Efter att polismyndigheten beslutat att dra in hans vapenlicens så överklagade jägaren till förvaltningsrätten, men överklagan avslogs.
Mannen gick då vidare till kammarrätten som slutligen gav mannen rätt. Ett kammarrättsråd bedömde dock att mannen var olämplig att inneha skjutvapen.
Det här rapporterar SVT Västerbottensnytt.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser