Jägare uppmanas fånga mårdhundar levande

Fagersta (JJ) Jägare som kommer i kontakt med mårdhundar uppmanas att inte skjuta dem. Mårdhundsprojektet vill ha dem fångade levande.

Mårdhundarna ska utrotas i Sverige. Det görs genom att mårdhundar kastreras och förses med GPS-sändare. De söker upp artfränder som kan avlivas.

Per-Arne Åhlén, chef på Jägareförbundets mårdhundsprojekt, säger till Sveriges Radio att jägare ska vara observanta om de ser eller hör märkliga ståndskall.

En mårdhund som möter en hund uppges lägga sig ned och spela död. Då går det att fånga den.

– Ta den i nackskinnet och ring oss på mårdhund.se så kommer vi, säger Per-Arne Åhlén till Sveriges Radio.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser