Jägare trakasserade av vargaktivister

Karlstad (JJ) Vargjägarna i Värmland utsattes i helgen för trakasserier från vargaktivister.

Under lördagen gick personer från vargorganisationen APU (Anti Poaching Unit) runt och fotograferade jägare och deras bilars registeringsnummer och under söndagen kom aktivister, varav en del maskerade, som letade rätt på passkyttar och ställde sig intill för att störa jakten.

Det berättar Gunnar Glörsen från Jägareförbundet som själv deltog i vargjakten. Jägarna som drabbades av vargaktivisterna under söndagen fanns i norra delen av Forshagareviret medan APU-aktivisterna aktion under lördagen skedde i Gårdsjöreviret.

En del av personerna som störde passkyttarna var tillresta aktivister från Norge.

Beträffande APU-arnas aktion under lördagen sa gruppen ledare Conny Andersson, som själv inte var på plats, så här till TT;

”Är våra medlemmar på plats och fotograferart så gör dom det för dom misstänker brott och i så fall överlämnar vi det till polisen.”

Vidare sa Conny Andersson till TT att ;
”… jakten genomförs av privatpersoner och långt ifrån alla har koll på hur en laglig jakt ska genomföras. Det begås många misstag och kriminalitet och det är viktigt att vara närvarande.”

Det är något av ett ödets ironi att just APU:s ordförande beskyller vargjägarna för ”.. många misstag och kriminalitet…” eftersom han själv är dömd för misshandel, ofredande, tjänstefel och vårdslöshet i trafik under sitt tidigare yrkesliv som polis.

Bland annat körde han som polis medvetet på en oskyldig 15-åring med polisbilen så att pojken klämdes fast under bilen. Han var också med och misshandlade VD:n för ett dataföretag som fått hjärnblödning och därför kört in i en trädgård med sin bil. Den svårt sjuke mannen fick vid misshandel sin axel sönderbruten av polisen.

Men APU:s ordförande är inte den enda inom ledningen för organisationen som är dömd före brott. För några år sedan avslöjades det att den person som då var ”säkerhetsansvarig” vid APU:s dömts för våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och narkotikabrott.

Några månader efter att mannen slagits med polisen höll länsstyrelsen i Västra Götaland ett informationsmöte i Skene om varg och då uppanade mannen via sin Facebooksida till att bränna inne deltagarna. På mannens Facebooksida framgick även att han var stor beundrare av den sovjetiska automatkarbinen AK 47.

En annan framträdande APU-are, en före detta kriminalvårdare, dömdes för några år sedan av statens ansvarsnämnd till löneavdrag för att ha missköt sig inom kriminalvården. Bland annat rekvirerade mannen ”snabbtransport” av polis med blåljus utan att det var befogat. Anledningen var att han ville ha få bra bilder till en privat film som han höll på att spela in.

Enligt Karlstadpolisens pressinformatör Tommy Lindh förbereder polisen inga speciella åtgärder inför kommande jakter med anledning av vargaktivisternas olika aktioner.

– Vi får ta ställning från fall till fall men det kan bli frågan om brott som exempelvis ofredande, säger han.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser