Jägare polisanmälde älgpass

Tolvsbo-Söderbärke (JJ) Placeringen av jakttorn har inför höstens jaktsäsong har polisanmälts av en jägare. Passet edfte väg 624 mellan Tolvsbo och Malingsbo upprörde jägaren Åke Stenå så pass att han anmälde det till polisen.

Åke Stenå kör bil regelbundet på den aktuella vägen till och från bostaden i Norra Bisen. I förra veckan noterade han jakttornet som uppförts strax intill vägen en knapp kilometer utanför Tolvsbo.

Han är själv jägare sedan många år och reagerade utifrån sin egen erfarenhet av hur jakt ska bedrivas för att undvika att utsätta andra för onödiga risker. Reaktionen blev därmed en polisanmälan.

– Eftersom jag åker här ofta vill jag inte känna rädsla för att bli beskjuten. Att placera ett älgpass/jakttorn, några meter vid sidan av en allmän och trafikerad väg, är enligt hans mening omdömeslöst, säger han till Ludvika Tidning.

– Det enda kulfånget finns på andra sidan vägen eller i den motsatta riktningen, upp mot skogen.
– Om jägaren står vänd mot vägen och en älg dyker upp mot vägkrönet till höger så försvinner kulfånget. Ett bomskott riskerar att hamna uppe i Söderbärke, hävdar Åke Stenå.

Per Juhlin, ordförande för Barken Jakt vars jaktområde sträcker sig från Tolvsbo till Gärdsjöbo, har ingen förståelse för Åke Stenås polisanmälan. Han påpekar att jaktledaren för jaktlaget ska ha rett ut saken med polisen.

– Det är grundläggande etik att inte skjuta längs en trafikerad allmän väg. Det är också frågan om ett jaktpass som vi haft i minst 15 år och där skjutriktningen är tvärs över vägen.

– Det här jakttornet flyttades dit för ett par veckor sedan eftersom växtligheten blivit så pass hög att det inte längre går att ha en gubbe på marken.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser