Jägare på offensiven mot vildsvinen i Olofström

Blekinge (JJ) Jägare i Olofström tar i med hårdhandskarna för att få ned vildsvinsstammen. I helgen blir det samjakt på 6 500 hektar och uppemot ett 20-tal hundekipage förväntas delta.

Vildsvinen bökar sönder trädgårdarna i Olofström. Foto: Gettyimages och Privat

Vildsvinen bökar upp planteringar, fotbollsplaner och trädgårdar i sin jakt på mat. Det ser ut som om gräsmattorna bearbetats med jordfräsar.

– Så ser det ut runt om i kommun. Problemen har pågått i ungefär två månader, berättar Lars-Peter Runeson, som är samordnare för kommunens skyddsjägare och jaktledare.

Han ser ett samband mellan god tillgång på ekollon och fallfrukt kring bebyggelsen.

– Och så har priserna på majs gått upp vilket lett till att människor kanske dragit ned på åtlingen, säger Lars-Peter Runeson.

Karta: Eniro

Den första av tre jakter

På lördag blir det gemensam jakt på 6 500 hektar. Bland annat kommer hundförarna att kunna röra sig helt utan att behöva tänka på gränser mellan de olika jaktlagen.

– Första jakten är vi fem olika jaktlag som jagar tillsammans i nio såtar. Ett 20-tal hundar kommer att användas. Dessutom har vi tre utvilade eftersökshundar beredda, berättar Lars-Peter Runeson.

Ytterligare jakter är planerade i andra områden i kommunen ett par helger i november och december. Totalt handlar det om gemensam jakt på uppemot 12 000 hektar.

– Det enda positiva med vildsvinen är att jägarna måste börja samarbeta, säger Jan-Peter Runeson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Vildsvinssäkrad soptunna i Olofström.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser