Jägare på offensiven mot vildsvinen i Olofström

Blekinge (JJ) Jägare i Olofström tar i med hårdhandskarna för att få ned vildsvinsstammen. I helgen blir det samjakt på 6 500 hektar och uppemot ett 20-tal hundekipage förväntas delta.

Vildsvinen bökar sönder trädgårdarna i Olofström. Foto: Gettyimages och Privat

Vildsvinen bökar upp planteringar, fotbollsplaner och trädgårdar i sin jakt på mat. Det ser ut som om gräsmattorna bearbetats med jordfräsar.

– Så ser det ut runt om i kommun. Problemen har pågått i ungefär två månader, berättar Lars-Peter Runeson, som är samordnare för kommunens skyddsjägare och jaktledare.

Han ser ett samband mellan god tillgång på ekollon och fallfrukt kring bebyggelsen.

– Och så har priserna på majs gått upp vilket lett till att människor kanske dragit ned på åtlingen, säger Lars-Peter Runeson.

Karta: Eniro

Den första av tre jakter

På lördag blir det gemensam jakt på 6 500 hektar. Bland annat kommer hundförarna att kunna röra sig helt utan att behöva tänka på gränser mellan de olika jaktlagen.

– Första jakten är vi fem olika jaktlag som jagar tillsammans i nio såtar. Ett 20-tal hundar kommer att användas. Dessutom har vi tre utvilade eftersökshundar beredda, berättar Lars-Peter Runeson.

Ytterligare jakter är planerade i andra områden i kommunen ett par helger i november och december. Totalt handlar det om gemensam jakt på uppemot 12 000 hektar.

– Det enda positiva med vildsvinen är att jägarna måste börja samarbeta, säger Jan-Peter Runeson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Vildsvinssäkrad soptunna i Olofström.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼