Jägare och lantbrukare överens om klövvilt

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund samt representanter för skogsbruket har enats om en avsiktsförklaring för klövvilt.

– Vi vill minska konflikterna i älgförvaltningen och skapa förutsättningar för en ännu bättre klövviltsförvaltning, säger Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande från LRF.

Bergvik Skog, Lantbrukarnas Riksförbund och Skogsägarföreningarna samt, Skogsindustrierna, Sveaskog och Svenska Jägareförbundet har tillsammans kommit överens om en gemensam avsiktsförklaring för klövviltsförvaltningen, samt ett förhållningssätt kopplat till denna.

– Det är viktigt att tydliggöra att överenskommelsen inte behandlar målen för klövviltsförvaltningen. Varken för skogen eller för viltet. Dessa frågor ska avgöras lokalt och regionalt där man har kunskap och information om de lokala förhållandena, säger Mats Sandgren, VD SCA Skog AB.

– Vi är överens om att klövviltsförvaltningen ska vila på vetenskaplig grund, den ska vara adaptiv och parterna ska sträva efter att i så stor omfattning som möjligt uppnå samsyn kring mål för klövviltet och jakten, säger Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

– Vi hoppas att avsiktsförklaringen på nationell nivå tydliggör att ansvaret för klövviltsförvaltningen ligger regionalt och lokalt, samt att vi vill få ett ännu bättre samarbete mellan markägare och jägare. Det tjänar alla parter på, säger Sven Erik Hammar ordförande i LRF Skogsägarna.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser