Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

I sjön Roxen uppges skvarvarna äta mer fisk än sjön producerar. Foto: Istock

I en debattartikel i Borås Tidning skriver Sten Frohm, generalsekreterare, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, och Bo Sköld, generalsekreterare, Svenska jägareförbundet om skadorna skarven medför.

”I Danmark har man i över 15 år forskat på skarvens påverkan. Där finns tydliga exempel på hur stora skarvflockar kraftigt decimerat känsliga fiskbestånd i flera vattendrag”, skriver Sköld och Frohm.

De pekar på att skarvarna i den svenska sjön Roxen äter mer fisk än sjön klarar av att producera.

Abborren ökar inte

”Vid Gålö utanför Stockholm anses skarven vara orsaken till att abborren inte ökar, trots att fiske förbjudits i området”, skriver Sköld och Frohm.

Nu kommer de båda förbunden gemensamt att lämna in en ansökan om att minska bestånden av skarv i Västra Götalands län.

”Våra gemensamma kunskaper om såväl fisk som jakt borgar för att åtgärden kommer utföras på metodmässigt bästa sätt. Målet är tydligt. Vi måste minska mellanskarvens påverkan på fiskbestånden”, skriver Bo Sköld och Sten Frohm.

Läs hela debattartikeln här.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼