Jägare missnöjd med älgtilldelning

Åtvidaberg (JJ) En jägare som arrenderar jakten på ett område i Åtvidabergs kommun har överklagat den minskade tilldelningen av älg i år.Området har tilldelats en vuxen älg på 1 950 hektar.

”Detta är helt oacceptabelt och vi förväntar oss ett helt annat gensvar”, skriver jägaren. I överklagandet till länsstyrelsen menar jägaren att inventeringen av älgbeståndet är bristfällig.

Under 2014 gjorde Skogsstyrelsen en betesskadeinventering på området, vilket visade sig finnas fog för enligt jägaren. Annars har inte flyginventering förekommit sedan 2010. Spillinventering har inte förekommit regelbundet, enligt jägaren är det tveksamt om det någonsin gjorts.

”Tilldelningen är satt på allt för svaga grunder, utan relevanta inventeringsunderlag”, skriver jägaren i överklagandet. Enligt jägaren är det ingen skillnad på älgbeståndet i år i jämförelse med tidigare år, jägaren vill snarare öka tilldelningen än att minska den. Problemen med betesskador kvarstår, det är både jägaren som arrendator och markägaren överens om, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser