Jägare i norr vill skjuta fler björnar

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten kommer att kräva en större björntilldelning än förra året. I fjol ansökte man om 50 björnar och fick 25 i tilldelning. Enligt jägarna fortsätter stammen att öka.

Enligt länsstyrelsen ska björnstammen inte bli större än vad den är idag. I fjol beräknade länsstyrelsen att stammen bestod av 450-700 björnar. Många björnkontakter och björnar som vistas i närheten av bebyggelsen gör att jägarna tror att stammen definitivt är närmare 700 djur än 450.Jägarnas förslag till björnavskjutning ska vara hos länsstyrelsen den 22 maj. Länsstyrelsen ska i sin tur leverera sitt förslag till Naturvårdsverket senast den 1 juni. Naturvårdsverket har sista ordet i frågan om hur många björnar som ska fällas i hela landet.Förra året ansökte jägareförbundet om att få fälla 171 björnar, Naturvårdsverket sänkte tilldelningen till 121 djur. Jaktåret 2004 var tilldelningen 101 björnar. Beslut om årets avskjutning kommer under juni månad.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser