Jägare i Lettland vill skjuta fler vargar

Lettland(JJ) Jägarna i Lettland vill skjuta fler vargar. Detta trots att kvoten nyligen ökat till 250 vargar. –Det borde inte finnas någon över gräns för avskjutning. Det går inte att utrota vargen helt, säger Stefans Spridzans, jägare och jaktledare, till SVT Gävledala.

Trots en relativt hög avskjutning i Lettland ökar stammen snabbt genom invandring och nya vargvalpar.

Även om jägarna fortfarande är missnöjda med jaktkvoten så är acceptansen för varg relativt hög, en orsak kan vara att vargjakten som pågår under en större del av året. 

Den som skjuter en varg illegalt får böter och förlorar vapnet. Dessutom får personen inte någon vapenlicens igen.
Det här rapporterar SVT Gävledala.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser