Jägare halverade vildsvinsstammen

Kalmar (JJ) Det tog 15 år för jägarna i Kronobergs län att hinna bli varma i kläderna. Nu verkar man ha fått kontroll över vildsvinsstammen. Enligt jaktvårdskonsulent Elias Turessons beräkning har antalet vildsvin halverats.

Jägarna i Kronoberg har har enligt Jägareförbundet halverat vildssvinstammen. (Foto: Istock)

Enligt Thuresson lade jägarna in en överväxel för något år sedan. På ett år steg avskjutningen i länet från cirka 4 000 djur till 11 000. Det är en anmärkningsvärd ökning – nästan 200 procent!

Hittills i år, till och med 25 augusti, har det rapporterats in 143 trafikolyckor med älg – mot ”bara” 119 med vildsvin.

Enligt Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsult i länet finns det flera förklaringar bakom rekordskyttet och den decimerade stammen.

– Det har blivit en bättre dialog och ett bättre samarbete mellan jägare och lantbrukare. Och vi har lärt oss att bedriva en effektivare jakt.

Numera faller många vildsvin under jakter med just hund. Åteljakten är inte lika dominerande längre.

Vildsvinsexplosionen har kommit av sig och att problemen har minskat. Svaren från de lokala kontaktmännen inom Jägareförbundets kretsar till Vildsvinsbarometer är samstämmiga – ”det är lugnt här”.

Elias Turesson förespråkar ett fortsatt högt jakttryck, framförallt på kultingarna. Hans bedömning är att kullstorleken nu är lite större än normalt, säger han till tidningen Smålänningen.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser