Annons
Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan fällor
Emil Stolpe Nordin, ordförande i Jägareförbundet, vill ha speciella vargjägare som får använda snaror och fällor i skyddsjakt. Foto: Privat och Istock
Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt
Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.
Det är SVT Västmanland som sökt kommentarer kring skyddsjakten i Kolsva, där tre månaders jakt på en skadegörande och närgången varg är resultatlös. Emil Stolpe Nordin efterlyser att grupper med specialistjägare inrättas, antingen regionalt eller nationellt. – Man kan tänka sig att gruppen helt enkelt reser till platsen, flyttar in i samhället och stannar tills problemet är löst, säger Emil Stolpe Nordin till SVT. Han vill även att snaror och fällor ska få användas.

”Hög effektivitet”

– Idag finns bra elektroniska hjälpmedel som gör att ett specialistteam på plats kan minimera lidandet för djuret vid användning av sådana fångstmetoder, säger Emil Stolpe Nordin till SVT. – Tittar man runt i världen hur andra länder gör så är snaror och fällor något som man använder frekevent i Nordamerika med väldigt hög effektivitet, säger Tobias Hjortstråle på länsstyrelsen till SVT. Jägareförbundets och länsstyrelsens företrädare är överens om vikten av lyckade skyddsjakter. – Om problemen i ett område kvarstår och skyddsjakten inte resulterar då finns det en risk att allmänheten drar slutsatsen att skyddsjakten inte fungerar och det är ju inte bra i det långa loppet för allmänhetens acceptans av vargen säger Tobias Hjortstråle till SVT.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!