Annons
Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan fällor
Emil Stolpe Nordin, ordförande i Jägareförbundet, vill ha speciella vargjägare som får använda snaror och fällor i skyddsjakt. Foto: Privat och Istock
Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt
Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.
Det är SVT Västmanland som sökt kommentarer kring skyddsjakten i Kolsva, där tre månaders jakt på en skadegörande och närgången varg är resultatlös. Emil Stolpe Nordin efterlyser att grupper med specialistjägare inrättas, antingen regionalt eller nationellt. – Man kan tänka sig att gruppen helt enkelt reser till platsen, flyttar in i samhället och stannar tills problemet är löst, säger Emil Stolpe Nordin till SVT. Han vill även att snaror och fällor ska få användas.

”Hög effektivitet”

– Idag finns bra elektroniska hjälpmedel som gör att ett specialistteam på plats kan minimera lidandet för djuret vid användning av sådana fångstmetoder, säger Emil Stolpe Nordin till SVT. – Tittar man runt i världen hur andra länder gör så är snaror och fällor något som man använder frekevent i Nordamerika med väldigt hög effektivitet, säger Tobias Hjortstråle på länsstyrelsen till SVT. Jägareförbundets och länsstyrelsens företrädare är överens om vikten av lyckade skyddsjakter. – Om problemen i ett område kvarstår och skyddsjakten inte resulterar då finns det en risk att allmänheten drar slutsatsen att skyddsjakten inte fungerar och det är ju inte bra i det långa loppet för allmänhetens acceptans av vargen säger Tobias Hjortstråle till SVT.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!