Jägar-ID på fångstredskap dröjer

Stockholm (JJ) I minst tio års tid har det framförts önskemål om att innehavare av fångstredskap ska slippa ha sina namn på exempelvis fällor. Nu öppnar Naturvårdsverket för användande av "jägar-ID men fortfarande finns inget system för det.

Christer Pettersson, handläggare på Naturvårdsverket, hörde talas om problemet för cirka tio år sedan.

– Det framfördes att jägare som har fångsredskap kan utsättas för hot och trakasserier. Därför gör vi det nu möjligt att använda jägar-id istället, men ännu finns inget system för det, säger Christer Pettersson.

Jägareförbundet har föreslagit namn och telefonnummer inte behöver sättas ut på fångstredskap. Istället ska fällorna ha jägar-ID som myndigheterna har en förteckning över.

Varför tar det så lång tid att genomföra en så relativt enkel förändring?

– Det behöver vara flera avdelningar på Naturvårdsverket inblandade för att det ska bli ett bra och fungerande system, svarar Christer Pettersson.

Så här står det i de nya föreskrifterna om märkning fällor.

7 § Fångstredskap som används ska, vare sig de är gillrade eller inte, väderbeständigt märkas med typbeteckning samt med användarens namn, adress och telefonnummer. Alternativt kan fångstredskapet märkas med användarens identitetsnummer om Naturvårdsverket har anvisat ett system för sådana identitetsnummer. Märkning behövs inte om fångstredskapet används i hus, gård eller trädgård.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser