Jägar-ID på fångstredskap dröjer

Stockholm (JJ) I minst tio års tid har det framförts önskemål om att innehavare av fångstredskap ska slippa ha sina namn på exempelvis fällor. Nu öppnar Naturvårdsverket för användande av "jägar-ID men fortfarande finns inget system för det.

Christer Pettersson, handläggare på Naturvårdsverket, hörde talas om problemet för cirka tio år sedan.

– Det framfördes att jägare som har fångsredskap kan utsättas för hot och trakasserier. Därför gör vi det nu möjligt att använda jägar-id istället, men ännu finns inget system för det, säger Christer Pettersson.

Jägareförbundet har föreslagit namn och telefonnummer inte behöver sättas ut på fångstredskap. Istället ska fällorna ha jägar-ID som myndigheterna har en förteckning över.

Varför tar det så lång tid att genomföra en så relativt enkel förändring?

– Det behöver vara flera avdelningar på Naturvårdsverket inblandade för att det ska bli ett bra och fungerande system, svarar Christer Pettersson.

Så här står det i de nya föreskrifterna om märkning fällor.

7 § Fångstredskap som används ska, vare sig de är gillrade eller inte, väderbeständigt märkas med typbeteckning samt med användarens namn, adress och telefonnummer. Alternativt kan fångstredskapet märkas med användarens identitetsnummer om Naturvårdsverket har anvisat ett system för sådana identitetsnummer. Märkning behövs inte om fångstredskapet används i hus, gård eller trädgård.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser