Jagade bäver – fick närkontakt med björnar

Gävle (JJ) Erik Kernehed gick ut för att jaga bäver – men det blev mest björnar han fick riktigt nära inpå sig. – Helvete, den där var inte liten. Nä, jag tror jag packar ihop, säger Erik på filmen han tog på den ena av björnarna.

Den större björnen var åtta-tio meter från Erik Kernehed när han skrek åt den och fick den att vända. Foto: Privat

Erik Kernehed bor i Gävle och jagar några mil norr om stan, i Oslättfors. I tisdags kväll, sista dagen på årets säsong för bäver, gick han ut för att få tag på någon av de stora gnagare som dämmer av vattendragen och förstör skog i området.

– Jag har väl suttit en timme, en och en halv, och precis tittat på en bäver som jag aldrig får någon skottchans på. Plötsligt ser jag någonting i ögonvrån. Jag tror först att det är ett rådjur, men det är en liten björn, berättar Erik.

Fjolårsbjörn på 15 meter

Det han bedömer är en fjolårsbjörn kommer in på cirka 15 meters avstånd. Erik säger åt björnen att gå därifrån och kämpar för att få fram telefonen och få film på björnen.

Den lilla björnen försvinner och det går ytterligare fem-tio minuter.

– Då bryter helvetet lös i skogen. Det bara brakar och knakar och när jag vrider på huvudet så kommer det en stor, nästan svart, björn, berättar Erik.

Den här gången är han beredd med telefonen och filmar.

Stor björn på åtta-tio meter

Björnen är väg att korsa det dike som han sitter vid och avståndet är bara åtta-tio meter. I filmen hörs att Erik inser allvaret när han skriker åt björnen att ge sig iväg.

Den vrider på huvudet, vänder och försvinner.

– Hade den fortsatt över diket, så är det en liten stig på andra sidan som leder rakt upp till mig. Då hade man inte vetat hur det slutat, men nu gick det bra, konstaterar Erik.

Han tänkte att det sannolikt var honan han stött ihop med andra gången och tog det säkra före det osäkra och avbröt jakten.

Området ligger i det så kallade Ryssjöreviret där två jakthundar dödades av varg i höstas.

– Vi har jättemycket varg på markerna, tyvärr, och björn är det gott om, så det är inget märkvärdigt. Men man är ju inte van att det kommer två björnar fram till en när man sitter på pass, säger Erik.

Här nedan kan du se Eriks film på den större björnen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser