Ja till skyddsjakt på varg

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har tillstyrkt Vittangi samebys ansökan om skyddsjakt på den varg som senaste tiden rivet ett stort antal renar öster om Lainio älv på gränsen mellan Kiruna och Pajala kommuner.

När länsstyrelsens naturbevakare spårade vargen hittade man 25 renkadaver i vargens spår. Länsstyrelsen har därför beslutat tillåta skyddsjakt på vargen, men det slutliga avgörandet ligger hos Naturvårdsverket. Länsstyrelsen hoppas på besked kommande vecka.
Spillning från vargen har analyserats och vargen är förmodligen en invandrare från Finland eller Ryssland.  Trots att vargen bedöms som genetiskt värdefull anser länsstyrelsen att vargen bör skjutas eftersom den orsakar stor skada bland renarna.  
Ersättningen för förlorade renar räcker inte att täcka den skada som den här vargen åstadkommer.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser