Ja till skyddsjakt på Umeå flygplats

Umeå (JJ) Korp, älg, fiskmås och havstrut är några av de djur som får jagas på Umeå Airport. Det efter att Länsstyrelsen beslutat att förlänga tillståndet för skyddsjakt på flygplatsen på grund av flygsäkerhetsskäl.

Syftet med tillståndet är att minska risken för kollisioner mellan flygplan och vilt. Tillståndet innebär att det på flygplatsen är lagligt att bedriva jakt alla tider på dygnet. Det är tillåtet att använda både motordrivet fortskaffningsmedel och fast eller rörlig belysning. Tillståndet innebär att 50 individer per art får fällas per år.

Ett krav från Länsstyrelsen är att de ur personalen som skjuter djuren ska ha dokumenterad god artkännedom och höga jaktliga kvalifikationer. De ska också vara försedda med skriftligt uppdrag från flygplatschefen.

Tillståndet gäller fram till och med 2020, men med tillståndet följer en del villkor. Jakten får till exempel endast bedrivas inom den del av flygplatsområdet som är helt omsluten av stängsel. Och precis som det jakttillstånd som gäller på Hemavan Tärnaby Airport är det även på Umeå Airport ett krav på att förebyggande åtgärder först ska genomföras för att förhindra att vilda djur tar sig in på området.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser