Ja till järvjakt

Luleå (JJ) Naturvårdsverket har gett klartecken till skyddsjakt på en järvhona i Tuorpons sameby i Norrbotten.

Anledningen till att Naturvårdsverket gett tillstånd till jakten är att det inom samebyns område finns åtta järvhonor som fött ungar i vinter. I området finns även björn, lodjur och kungsörn.
Naturvårdsverket anser att rovdjurstrycket är ovanligt högt inom området. Förra året konstaterades 70 järvföryngringar i hela landet. Det är unikt att hitta åtta föryngringar inom ett så litet område som samebyn utgör. Naturvårdsverket anser att järvhonans ungar om möjligt ska tas om hand och föras till en djurpark. Vilhelmina södra sameby i Västerbotten har fått avslag på en ansökan om skyddsjakt på järv. I området har endast en föryngring skett i år.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser