Ja till dolda kameror

Rättvik (JJ) Rättviks kommun har sagt ja till länsstyrelsens förfrågan om att sätta upp dolda kameror vid vargrivna älgkadaver.

Enligt kommunalrådet Inge Östlund, har man sagt ja utifrån lagboken som inte ger några anledningar till att säga nej till projektet.
Enligt kommunalrådet hade det blivit nej om frågan behandlats politiskt. Han anser det vara kränkande för alla som vistas i skog och mark att riskera bli filmade med dolda kameror.
Inge Östlund ifrågasätter även nyttan med kamerorna eftersom alla som vistas i skog och mark vet att ett älgkadaver besöks av björn, räv, korp, grävling, kråka, kungsörn och ugglor.
Bakom försöket med övervakningskameror står Skandinaviska vargforskningsprojektet som vill få vetenskapliga belägg för vilka viltarter som gynnas av en vargetablering. Övervakningen ska göras i Dalarna, Västmanland, Värmland och Örebro län. Projektet ska pågå under fyra år.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser