Italiensk dubbel intresserar allt fler

mec.jpgItalienska Tecni Mec tillverkar inte bara hagelbössor. En serie dubbelstudsare baserad på deras baskyl i kaliber 20 tillverkas även i fabriken i Marcheno. Dubbelstudsaren är nog inte det vanligaste vapnet i jägarkåren här uppe i Skandinavien. Det finns en trogen skara jägare som prisar denna snabbskjutare. Med drevjakternas ökande popularitet kommer vapentypen sannolikt att öka bland jägarna.

Dubbelstudsare har aldrig varit billiga vapen, mycket beroende på att produktionen till stora delar är hantverksmässig. Detta gäller även dagens dubbelstudsare då det är svårt att utan individuell anpassning få dessa bössor att fungera riktigt väl.
Det skulle förmodligen gå att massproducera även dessa vapen med moderna metoder men då marknaden inte är tillräkligt stor är nog lönsamheten för liten för sådana investeringar i maskiner och produktionslokaler.
Tecni Mec har satsat på en bockmodell med lödda pipor. De lödda piporna är eleganta men innebär en del problem med reglering och värmespridning. Regleringen av piporna sker på traditionellt vis med hjälp av en kil mellan piporna. En skicklig vapensmed reglerar piporna till samskjutning med den ammunition som kunden har valt. I den aktuella kalibern är det traditionella valet en 18,5 grams rundnosad kula.

Precision
När piporna är reglerade är det ofta svårt att få bössan att samskjuta med någon annan ammunition än den som användes vid regleringen. Har man tur kan det gå att justera laddningen eller byta kula utan att det behövs en ny reglering men det är inte alltid detta går.
Tecni Mec garanterar samskjutning på 50 millimeter på 50 meter med två skott från varje pipa. Detta är inte några imponerande garantier och det kanske ger en bild av hur svårt det kan vara att få en dubbelstudsare att fungera riktigt bra. Vissa dubbelstudsare vi provat har haft en imponerande precision men långt ifrån alla. Eftersom dubbelstudsare först och främst är avsedda för storviltsjakt är precisionen inte den viktigaste egenskapen. Vårt test exemplar visade sig dock skjuta lite bättre än den utlovade garantin.

Smidig
Med baskylen hämtad från Tecni Mec:s tjugokalibers hagelvapen blir modellen Safari Prestige en smidig bössa. Testbössan var i 9,3X74 R och vägde endast 3,2 kilo och mätte 105 centimeter från mynning till bakkappa . Piporna är mycket tunna, 12,3 millimeter i mynningarna vilket bidrar till att piporna snabbt blir varma med följande risk för spänningar.
De öppna riktmedlen är av Afrika typ med en U skåra. Pärlkornet är av röd plast som är tänkt att leda in ljus så att kornet ska synas bra. Även siktet är försett med två röda punkter vid sidan av U skåran. Vi upplevde inte detta som en riktigt bra lösning även om det inte direkt störde skyttet. Plastkornet ser lite bräckligt ut och vi skulle nog byta ut det mot ett brett stolpkorn.

Svårjusterade sikten
På vanliga repeterstudsare är de öppna riktmedlen sorgligt nog snart ett minne blott. De flesta andvänder sig i dag av kikarsikten vid jakt. På en dubbelstudsare är dock i våra ögon de öppna riktmedlen fortfarande en viktig detalj för att till fullo kunna nyttja vapentypens potential.
Tecni Mec har valt att utrusta sin dubbelstudsare med en typ av riktmedel som är mycket svåra att justera om man vill flytta träffbilden i det vertikala planet. Den enda justeringsmöjligheten är i sidled genom att knacka efter det bakre siktet. Kornet är monterat framifrån i ett laxspår och det bakre siktet från sidan i ett laxspår på traditionellt vis.
Om bössan varit vår hade vi förmodligen reglerat piporna och därefter bytt ut de öppna ritmedlen till stolpe och U skåra. Det är en del besvär att med hjälp av fil och hammare justera in dessa riktmedel men eftersom man knappast byter ammunition ofta är det nog värt besväret.

Provskjutning
Dubbelstudsaren sköt fyraskotts träffbilder på ca 70-90 millimeter på 80 meter med de öppna ritmedlen. Träffbilderna sköts med Norma fabriksammunition laddade med 18,5 grams Alaska. Det är mycket möjligt att dessa träffbilder skulle krympas rejält med en kikare på bössan. Ingen av vapentestarna känner sig riktigt bekväm med ett pärlkorn för att skjuta små träffbilder.
Efter att vi konstaterat att bössan träffade någorlunda där vi siktade gick vi över till älgbanan för ett par serier löpande skjutning. Det visade sig att det var relativt enkelt att skjuta dubbelskott på löpande älg med fyra skott inom träffområdet. De öppna riktmedlen kändes lite ovana och det hade nog säkerligen blivit lite högre poäng med en kikare monterad. Den låga vikten gör att rekylen blir påtaglig. Kolven har en rejäl gummibakkappa som kanske kunde varit lite mjukare för att tämja rekylen lite effektivare.

Svinrygg
Kolven är typiskt tysk med svinrygg och svällande kindstöd. En rakare klassisk kolv hade nog känts behagligare med den potenta kalibern. Träkvaliteten är bra med en snyggt ådrad kolv. Nätskärningen uppges vara handgjord och har en snygg utformning.
Framstocken är av snabeltyp och har även den snygg nätskärning. Som på Tecni Mecs hagelbössor är dock snäpplåset för framstocken inte snyggt. Ett bockat plåtbleck sticker ut i ett fräst urtag i framstocken. Strax framför denna mindre eleganta lösning sitter en mässingsbricka infällt där ägaren kan gravera in sina initialer. Även på kolvens tå finner man en mässingsbricka för initialer infälld. En bricka kanske hade varit tillräckligt. Bössan har rembyglar monterade, en lödd på underpipan och den andra skruvad i kolven.

Mekanism
Som sagt kommer lådan från en tjugo kalibers hagelbock. Den är av traditionell boxlås – typ med bred låsregel under underpipan. Låset har försetts med sidoplattor.
Passningen mellan metalldelarna på låsets undersida var inte riktigt bra på testbössan. Passningen mellan låset och kolven var dock av hög klass. Till och med bättre än på flera mycket dyrare dubbelstudsare vi tidigare granskat. Säkringen frigör trycket och är inte automatiskt återgående när bössan bryts. Att bössan saknar automatiskt återgående säkring är en bra detalj på en dubbelstudsare. Om det blir fråga om snabb omladdning för ytterligare skottlossning är det bra att man inte behöver osäkra bössan på nytt. Det är dock vissa risker med detta system om man inte kommer ihåg att säkra bössan efter att bössan avfyrats.

Tryck
Tryckets kvalitet brukar vara en känsligt punkt på brytvapen. Tecni Mec har klarat uppgiften med trycket skapligt men inte helt bra. Båda piporna har ett noterbart släp och vikten ligger strax under två kilo. Få andvänder väl en dubbelstudsare i 9,3X74 R för finlir men med tanke på den låga vikten är det inte helt obefogat med ett lättare och renare trycke för att bössan ska kännas någorlunda lättskjuten.
Enkeltrycket avfyrar alltid underpipan först utan möjlighet att välja. Detta är bra med tanke på att dubbelstudsare ofta kan ge annorlunda träffbilder om man avfyrar piporna i omvänd ordning. Den enda andledningen till att man skulle kunna välja pipa skulle kunna vara att den under pipan skulle klicka. Detta är oerhört osannolikt med dagens höga kvalitet på ammunition och laddkomponenter.

Mycket för pengarna
Om man är ute efter en dubbelstudsare är Tecni Mecs bössor inget dumt alternativ. De flesta andra dubbelstudsare på marknaden ligger skyhögt över i pris. Köper man en Tecni Mec får man inte ett helt och hållet handbyggt vapen i den yppersta klassen. Med tanke på den stora prisskillnaden är det ett mycket tänkvärt alternativ.
Några punkter vi skulle tänka oss att åtgärda om vi fick önska är bättre öppna riktmedel, en snyggare låsanordning för framstocken samt en något mjukare bakkappa.

Fakta
Fair TECNI-MEC SAFARI PRESTIGE:
Vikt: 3,2 kg.
Piplängd: 60 cm
Kaliber: 9,3X74R Finns även i 7*65R och 7*57R
Säkring: Spärrar trycket, extra uppfångnings hak
Trycke: Rekylopererat enkeltrycke
Pris: Från 19 900 kr
Generalagent: Nordmark Scandinavia AB
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser