Ismans Yes vann norska Vegaprovet igen

Norge (JJ) Ismans Yes gjorde det igen. Två år efter förra segern i den prestigefyllda Internationella drevprovstävlingen för alla bassetraser, det norska Vegaprovet, stod Ismans Yes åter som segrare efter fantastiska drev på den vackra norska ön. Därmed är hon nu också internationellt drevprovschampion.

Daniel Nylander med Ismans Yes, som  är en välmeriterad tik både på utställning och jaktprov. Foto: Tomas Eriksson

Ismans Yes, som var månadens hund i Jaktjournalens marsnummer 2018, har åter visat sin klass som rådjursdrivare, denna gång kompletterat med ett utmärkt hardrev.

Tikens utställnings- och jaktprovskarriär var spikrak med många utställningsvinster och jaktchampionatet med mycket höga poäng. Med de resultaten i bagaget reste Yes och Daniel Nylander över till Vega 2016 och tiken gjorde ingen besviken. Den resan i västerled är redan redovisad.

Oroliga för konditionen

Vegaprovet firar i år tioårsjubileum och är en tävling som har blivit mer och mer populär och lockar deltagare från både Sverige och Finland. Provledare Hugo Henriksen berättar vid välkomstmiddagen att trots den höga vilttätheten av både rådjur och hare på ön krävs det mycket av de startande hundarna i den tuffa miljön.

– Inför årets Vegaprov var vi lite oroliga för hundarnas kondition då sommaren varit varm och möjligheten att släppa varit begränsad, menar Daniel.

I Norge startar rådjursjakten med drivande hund redan den tionde augusti medan det i Sverige är första oktober som gäller. Så den stora frågan var om Yes skulle orka hålla ihop drevtiderna.

Varierad terräng

På morgonen den åttonde september åker Daniel och Jens Overvik, dagens domare, ut till den framlottade provterrängen mitt på Vega. Det är mycket blandad terräng med allt från skogslandskap, brukad åker till branta fjällsluttningar och kala klipp- och bergområden.

Yes släpps och jobbar sig metodiskt fram på fina slag och efter en stund börjar hon med några väckskall. Det tar bara några minuter så har hon ett rådjur på benen och drevet går för fullt.

Hennes välkända nyanserande drevskall hörs på över två kilometer. Yes löser ett tapptarbete mycket effektivt och säkert, och efter full tid kopplas hon. Yes återhämtar sig snabbt och beslut tas att göra ytterligare ett släpp i ett annat markområde.

Drev hare full tid

Kort efter släpp markerar Yes slag med något väckskall. Påsticket kommer och det visar sig att det är en hare som hon fått på benen. Haren drivs med ett ”rått losmål” som domaren beskriver hennes skall, i bukter över berg, myrar och i skog men hela tiden inom hörhåll. De små tappter som uppstår löser Yes beundransvärt och driver haren till full tid.

Hennes prestation belönades med ett förstapris med 53 egenskapspoäng D-cert CACIT och hon blir vinnare av 2018 års Vegaprov av totalt 20 startande hundar.

Med denna seger får Ismans Yes den unika titeln Internationell Drevprovschampion.

Ismans Diana

Inte nog med Yes fina seger. Daniel Nylanders och Maria Johanssons andra tik, Ismans Diana, placerade sig på en hedrande tiondeplats med ett förstapris på hare och 42 egenskapspoäng. Första steget mot ett jaktchampionat är taget.

– Provar man inte, kan man aldrig lyckas, avslutar Daniel och Maria vår pratstund hemma i Orrböle utanför Nordmaling.

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼