Isa – Stortjurarnas drottning

Isas 30:e älg hade ägare och uppfödare Peter Hallberg lyckan att få fälla på ett fint ståndskall. Vilken älg det var dessutom, preliminärt håller den guld med god marginal. Jämthundstiken Kougstabackens Isa har lagt sig till med en egenhet som är lätt att uppskatta. Får hon tag på flera älgar verkar hon prioritera tjuren. Peter Hallberg, ägare och uppfödare, har mer än en gång hört det karakteristiska ljudet från stora skovlar som repas mot buskar och ris när han varit på väg in på ståndskallet. Text och Foto: Ted Karlsson

Älgjakten har pågått ett bra tag och tiden är kommen ända in i november. Med närhet till Årefjällen och dess höglänta terräng finns risk att jakten snart är slut på grund av snö och dåligt före.
Peter Hallberg, ägare till Koug­sta­back­ens kennel utanför Nälden i Krokoms kommun, vet spelets regler och ser till att ta till vara årets jaktdagar så gott det går. Med flera meriterade och väl fungerande jämthundar i sin ägo är det inte svårt att fylla jakt­dagarna med kvalitetsjakt och denna dag är det Koug­stabackens Isa som ska förgylla tillvaron i skogen.

Egen uppfödning
Isa är från den egna uppfödningen som Peter driver tillsammans med hustrun Jenny. Första kullen i kennelns regi föddes 2004 då stamtiken Älgbitens Kalista fick en kull på nio valpar.
Sedan dess har det rullat på med en eller ett par kullar i stort sett varje år och re­sul­tatet för uppfödningen ser riktigt bra ut med över 50 procent meriterade valpar som är i jaktmogen ålder.

I-kullen
2010 föddes en kull med Kougstabackens Bira som mor och Sörombäckens Cent som far. Detta var den så kallade I-kullen som nu några år senare visat en del vad de går för. Kvar hemma hos familjen Hallberg stan­nade tikvalpen Isa och hon har redan vid tre års ål­der bevisat att det jaktliga arvet förts vidare.
– Det är tillfredsställande att se när avels­arbetet slår väl ut och jag kan med gott samvete säga att Isa är nog den bästa jakthund jag haft hittills. Nog för att andra hundar som jag har och har haft jagat minst lika bra, men med Isa finns något mer, hon vill helt enkelt jaga tillsammans med mig.
– När jag valde att para Bira, som är en egensinnig jakttokig tik, med Cent så sökte jag ett mer klokt jaktsätt med samarbetsvilja. Cent som individ visste jag hade hög jaktlust men även bra vilja att samarbeta och jaga tillsammans med sin förare, förklarar Peter.

Kougstabackens Isa är en tik med stor fart och energi i skogen.

Höga poäng
Isa är startad ett antal gånger på jaktprov och några har gått riktigt bra med höga po­äng, detsamma gäller kullsyskonen. Ur kul­len på nio födda valpar är, i skrivande stund, sex startade på prov och fem av dem har gått till pris. Samtliga av dessa har belönats med över 87 poäng vid något prov.
Toppnoteringen står kullbrodern Isor för med ett prov på 95,5 poäng. Isa själv har på sina tre förstapris belönats med 79, 86,5 och 89,5 poäng.
– Jaktproven säger långt ifrån allt om hunden men det är en viktig utvärdering som vi kan och ska göra av vårt avelsarbete, konstaterar Peter.

Jakt direkt
Isa som är född på våren 2010 fick vänta fram till augusti 2011 innan det blev någon egentlig jaktträning i skogen.
– Hon var väl lös någon enstaka gång under första hösten men generellt så försöker jag se till så att de har en någorlunda mogen ålder innan de börjar jaga. Oftast så blir de kring ett år eller däröver innan det är dags för allvaret i skogen, berättar Peter.
Med Isa så la på Peter också lite mer arbete på lydnad än vad han gjort tidigare.
– Eftersom Bira är den hon är så ville jag få till ett mer husse–hund-förhållande med Isa och jag la väldigt mycket tid på lydnad och kontaktövningar under hennes första levnadsår, faktiskt så mycket att jag blev lite konfunderad när hon kom lös i skogen.
När Isa släpptes lös första gången i augusti 2011 gick hon till en början mest runt husse och tittade som om hon undrade när nästa kommando skulle komma.
– Jag hann väl fundera lite men det tog bara någon timme sedan började hon ändra beteende och det dröjde sedan inte länge innan hon gjorde sina första skall på älg, så jakten fanns ju där utan tvekan, säger Peter med ett leende.

Vill skjuta
Det blev tre släpp i augusti 2011 för Isa, sedan tyckte Peter att det fick vänta.
– När jag såg att hon letade älg och även börjat skälla ordentligt så ställde jag henne fram till jakten.
– Inte för att jag tror att det måste skjutas för en unghund, men jag är ganska övertygad om att det inte är någon nackdel om det faktiskt görs. Kan man belöna ett bra jobb med en fälld älg för unghunden så stär­ker man dess självförtroende. Skulle de sedan råka ut för någon riktigt sur älg så är risken mindre att det blir negativt för hunden.
För Isas del kom belöningen i slutet av septemberjakten. Vid en jakt på kanten mot kalfjället blev förutsättningarna de rätta och Peter fick fälla en fin älgoxe på stånd för Isa. För den som vill läsa hur jakten gick till så finns en berättelse skriven av Peter på hemsidan för Kougstabackens kennel.

Prio på oxar
Att första älgen som fälldes för Isa var en fin älgtjur var säkert en tillfällighet. Frågan är dock om det var allt det positiva som skedde den gången som satte prägeln på henne.
– Det kan kanske låta lite dumt men jag är ganska säker på att hon prioriterar att jaga tjurar om hon får chansen, berättar Peter.
Flera gånger har han konstaterat att hon faktiskt valt att ta spår efter just en tjur om det varit flera älgar i sällskap. Isa har också ett mer envist upptagsarbete om det gäller tjurar.
– Blir det ett långt upptagsarbete som på­går flera kilometer kan jag med största säker­het säga att det är en stor älgtjur, det har hon bevisat flera gånger. Det går faktiskt även att ana det på skallet för hon tenderar att bli betydligt intensivare i skällningen när det är en oxe hon fått tag på.
Fram till och med denna höst är det fällt över 30 älgar totalt för Isa. Av dessa är så gott som 70 procent tjurar och några av dem riktigt rejäla. Just den 30:e älgen blev en extra häftigt upplevelse. En riktig guldoxe var det som Isa skällde och Peter fick fälla efter ett fint jobb av tiken.

Ett team i skogen. Peter och Kougstabackens Isa.

Alltid nytt släpp
Peter har sin egen filosofi om hur han vill sti­mulera samarbetet med en hund som har hög jaktlust. Den praktiserar han också på Isa.
– För mig är det viktigt att jag har en hund som använder huvudet när den jagar. Att hänga på en skenälg mil efter mil ger ingen jakt, varken för mig eller de som jag ja­gar tillsammans med. Därför vill jag ha kloka för­följande och det är bättre att lära hunden att jakten fortsätter även om man släpper och tar sig tillbaka till husse, klargör Peter.
Med det som grund är det självklart att aldrig avsluta en jaktdag med att Isa kommer tillbaka från en skenälg.
– Kommer hon tillbaka från att ha släppt en älg som hon inte får stopp på så låter jag henne alltid söka ut på nytt innan jag kopplar för dagen. Jag vill inte att hon ska få känslan att jaktdagen är slut bara för att hon återvänder till husse.
Att Peters synsätt fungerar på Isa visar hon
prov på under dagen vi är ute. Första älgkon­takten resulterar i sken rakt ut ur mar­ken. Efter ett antal kilometer ser vi på pejlen att Isa vänder, och nästan lika snabbt som hon var efter skenälgen ut ur marken kommer hon tillbaka till husse på återgången.

Snygg men stor
Isa är en rejäl tik med mycket bra proportioner, bra längd i kroppen, korrekta vinklar och en mycket bra benstomme. Dock är hon i största laget med sina 59 cm för att nå upp till toppskiktet på utställningar. Hon är utställd fyra gånger och vid samtliga tillfällen har hon fått fin kritik.
Tittar man på Isa ser man snabbt att det är en tik som har förmåga att lägga mycket mark under sig i terrängen som jagas. Det visar hon också under vår dag i skogen där hon hela tiden håller mycket bra fart och mycket fina sökturer
– Jag tycker det är en korrekt bedömning av hennes exteriör som hon fått. Hon är i största laget men samtidigt är det inget jag ser är till hennes nackdel i jakten. Hon har förmågan att jaga på ett uthålligt sätt och håller mycket bra. Vid de tillfällen då det blir fem, sex dagars jakt i rad så är det inga problem, konstaterar Peter.

Rätt egenskaper
Att Isa är en av Peters favorithundar råder det ingen tvekan om. Det är helt enkelt lätt att tycka om henne då man varit i skogen en dag. Enkelt skulle man kunna sammanfatta det med ett ord, nämligen jaktglädje.
– Hon har många bra egenskaper men det jag uppskattar mest är hennes mål­med­veten­het, hon vill hela tiden hitta älg, berömmer Peter.
När det gäller avelsarbetet har Peter också klart för sig vart han vill nå.
– Jag tror inte man får ha för stora visioner att förbättra allt på en gång utan fokusera på de egenskaper man tycker är viktigast. För min del så är det nog två bitar som jag aldrig gör avkall på. Hundarna som jag använder i avel, både mina egna och de jag parar med, ska ha mycket hög jaktlust och bra ståndegen­skaper, säger Peter bestämt.

Härligt ståndskall
En novemberdag i Jämtland är en kort jaktdag och för vår del blir det denna dag inget skjutet. Men Isa bjöd på fin underhållning och nära var det ett par gånger. Två bra älgjobb och hade det andra stått något mer öppet hade det jublandet ståndskallet kanske saluterats med ett skott från Peters studsare. Nu blev det i stället en lätt stöt som fick älgen att gå ur marken.
När de sista solstrålarna tappade kontakt med Åreskutans topp hördes Isas täta skall från andra sidan ån och därmed andra sidan jaktmarksgränsen. Det fick bli avskedshälsning till denna jaktdag.

Fakta:
SE J(Lö)CH Kougstabackens Isa SE21781/2010.
Efter: SE J(Lö)CH FI JCH Sörombäckens Cent S33449/2005.
Undan: SE J(Lö)CH Kougstabackens Bira S25696/2005.
Uppfödare och ägare: Peter & Jenny Hallberg, Nälden. www.kougstabacken.se

Jaktprov

111116    Jämtland    Gunnar Olofsson    0:a, 54 poäng
111123    Jämtland    Lennart Holmsten    0:a 41,5 poäng
111207    Jämtland    Lennart Holmsten    2:a 62,5 poäng
121031    Jämtland    Bert-Olof Åkerström    1:a 79 poäng
121114    Jämtland    Kjell Eriksson    1:a 86,5 poäng
130823    Jämtland    Jan Swartström    1:a 89,5 poäng
130928    Jämtland    Kåre Persson Forssén    0:a 51 poäng
131005    Jämtland    Emil Gunnarsson    0:a 38,5 poäng

Utställning

101127    Ammer    Anna Fors Ward    1 Junkl, 1 Junkk, CK, 4 Btkl
110528    Östersund    Kerstin Henriksson    VG Ökl
120128    Hudiksvall    Thomas Eriksson    E Jkl
120212    Gideå    Anna Fors Ward    VG Jkl

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser