Irriterad björn dängde hundar

Hoting (JJ) Det blev en dramatisk björnjakt igår eftermiddag när en mycket irriterad björnhanne kunde skjutas intill Rensjön, nordost om Hoting.
Efter mycket dramatik fälldes björnen till slut. Till vänster skytten Hjalmar Ulén, med Foss och Anders Bodin med Ruger.

Ett norskt gäng björnjägare jagar nu nordost om Hoting tillsammans med den svenske hundföraren Anders Bodin, Vemhån.

JJ:s medarbetare Dagh Bakka fanns på plats och berättar vid den fällda björnen;

– Tidigt i går morse spårade Knut-Håkon Ouren med sin plotthund Lady ett nattgammalt björnspår. Han släppte hunden, men Lady fick inte riktigt ordning på spåret. Då släppte också Anders Bodin sin plotthund Junior som tog upp björnen.

– Lady avbröt och kom tillbaka när björnen drog iväg och då släppte Anders också sin plott Foss, berättar Dagh.

Efter ett tag gick björnen i pass hos Snorre Oset men lyckades inte få någon bra skottchans.

– I samband med detta angriper björnen Junior som får däng och bryter. Då släpper också Anders sin rutinerade plotthund Ruger och det blir gångstånd och ståndskall om vart annat. Och plötsligt går björnen i pass hos Snorre igen som nu skjuter, men björnen fortsätter 6 km innan det blir nytt ståndskall.

– Hjalmar Ulén och Anders Bodin smyger in på ståndet. Björnen är mycket aggressiv och försöker ta hundarna. Till slut får Hjalmar en skottchans och skjuter ett skott i stickhålet med sin 9,3×62 laddad med en Oryx-kula. Men björnen lyckas ändå få tag på Ruger och biter honom i korset, strax efter lyckas man sätta ett avfångningsskott i nacken på björnen.

Hur gick det för hundarna?

– Ruger klarade sig ganska bra, björnen var döende så den fick ingen riktig kraft i bettet så det blev bara lite rivmärken. Junior har vi inte fått tag på, men han lever i alla fall, en passkytt säger att han sett hunden, pejlen funkar inte så den kanske fick smällen, berättar Dagh Bakka.

Björnen är ännu inte vägd, men Anders Bodin uppskattar vikten till cirka 170-180 kg.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser