Inte säkert omfattande skyddsjakt påverkar licensjakttilldelningen

Till dags datum har 39 björnar fällts på skyddsjakt i Jämtland. Den senaste skyddsjakten beviljades sista maj. Den björnen är fortfarande inte fälld. – När snön smälte avtog ansökningarna, meddelar Moa Wallén, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Björn på vårsnö. Foto: Bertil Pettersson

39 björnar fällda på skyddsjakt denna våren i Jämtlands län. Det ska jämföras med fjolårets nio björnar, eller 2018 års elva björnar. Tidigare toppnoteringen är enligt rovdjurshandläggaren Moa Wallén från våren 2016 då drygt 20 björnar fälldes.

– Vi har ju i dag en talrik stam i länet som både överstiger förvaltningsmålet och förvaltningsintervallet, men när snön försvann från fjället ebbade skyddsjaktsansökningarna ut, säger Moa Wallén., säger hon.

Länsstyrelsen har som målsättning att sänka antalet björnar i länet. Björnstammen beräknas ligga på runt 900 individer. Förvaltningsmålet är 650 med ett intervall mellan 500 och 800 björnar.

Snart besked om licensjakt

Licensjaktbeslut förväntas komma i mitten av juni. På torsdagen ska viltförvaltningsdelegationen ha möte och diskutera licensjakten, men de kommer inte lägga fram förslag på tilldelning.

– Nej, det gör de inte. Det är vi på länsstyrelsen som beslutar om detta. Vi har inte kommit så långt än men vårt övergripande mål är att sänka stammen i länet. Den omfattande skyddsjakten betyder därför inte med nödvändighet att årets tilldelning blir lägre än i fjol, säger Moa Wallén.

I fjol tilldelades 100 björnar i Jämtlands län.

Under den kommande licensjaktperioden kommer en omfattande spillningsinventering genomföras och Moa Wallén hoppas den kommer ge en klarare bild över hur många björnar som finns i länet.

Ser mörkt ut

I grannlänet norrut, Västerbottens län, ser förutsättningarna för licensjakt betydligt sämre ut. Erik Lindberg, handläggare berättar att målsättningen de senaste åren varit att ha ett årligt uttag på omkring tio procent av stammen vilket motsvarar cirka 30 björnar.

Förra året tilldelades 21 på licensjakten. Under vårens skyddsjakt har hittills uppgått 43 björnar fällts. Senast på tisdagen togs ett nytt beslut om skyddsjakt.

– Det är rekord, men ser vi bakåt i tiden så har den här typen av vårbetingelser varit avgörande med mycket snö och långsam snösmältning, säger Erik Lindberg och fortsätter.

– Det är inte långsökt att tro att licensjakten kommer påverkas. Om det över huvud taget blir någon licensjakt i länet kommer den bli väldigt begränsad.

Norrbotten än värre

Jaktjournalen har sökt Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare i Norrbotten för en färsk rapport men inte lyckats nå henne. Enligt uppgifter som Svensk Jakt publicerade för en vecka sedan hade 54 björnar fällts på skyddsjakt i Norrbotten i vår.

Länets licensjakttilldelning hösten 2019 var 34 björnar.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼