Inte nu igen!

holger.jpgNu är vi där igen, vargfrå­gan ska utredas för fem­ti­elfte gången. Vargvän­nerna med miljöminister Åsa Romson (MP) i spetsen har helt enkelt fått fel svar på frågan om gyp (gynnsam bevarandestatus).
Tre gånger har regeringen beslutat om förvaltningen av de stora rovdjuren. Inte vid något tillfälle har miljösidan kunnat acceptera beslutet. Man har helt enkelt fått fel svar, det är nämligen ingen hemlighet att rovdjursvännernas målsättning är över 1 000 vargar, helst 2 000 vargar.

Svek väljarna

Nu är det tydligt att Socialdemokraterna och deras partiledare svek väljarna och böj­de sig för Miljöpartiet. Riksdagsbeslutet som innebar ett tak på 270 vargar rivs upp och därmed sviker man de väljare som trodde på ordning och reda.
Den här gången har vargvännerna med Åsa Romson i spetsen handplockat den fran­ske bevarandebiologen Guillaume Chapron från projektet Claws & Laws. Han är öppet kritisk till den svenska vargjakten och han menar även att EU:s Art och habitat-direktiv bör tolkas hårdare.
Med andra ord, regeringen har med mil­jö­­minister Åsa Romson beställt en utredning som kommer att missgynna landsortsbefolkningen och undergräva det eventuellt lilla förtroende man haft för politiker i allmänhet.

Chapron kritisk

Redan före årsskiftet när beslutet kom om en begränsad vargjakt var Guillaume Chapron kritisk. I en artikel i Nature var han upprörd över att regeringen då menade att vargpopulationen hämtat sig.
Faktum är att vargstammen ökar med 15 procent per år enligt en enig forskarkår. Chapron hävdar också att den svenska (ryska) vargstammen är kraftigt inavlad. Det är dock ett problem, ingen av de fällda vargarna under vinterns jakt har uppvisat några defekter som kan hänvisas till inavel.
Samme Chapron menar också att den svenska löshundsjakten och renskötseln bör läggas ner och tamdjursägare som inte skyd­­dar sina tamdjur ska kunna straffas.
Till denne person står nu regeringens och Åsa Romsons hopp om att äntligen få rätt svar.

Fem miljoner

Naturvårdsverket har redan betalat ut ett bidrag på FEM MILJONER KRONOR till Claws & Laws, ett projekt som Chapron själv föreslog EU-kommissionen. Denne man ska nu fastställa gynnsam bevarandestatus vetenskapligt och juridiskt.
När miljöminister Åsa Romson och lands­bygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presenterade den nya vargutredningen för ett par veckor sedan fastslog man även att den så kallade Vargkommittén ska permanentas.
Men det svänger fort när det gäller regeringens rovdjurspolitik. Kommer fel svar är nog risken stor att den läggs ner lika fort.
Precis som det i skrivande stund ser ut att drabba länsstyrelsernas viltförvaltnings­dele­gationer som var starkt drivande till vinterns vargjakt. Förmodligen läggs de ner. De gav fel svar…
Det är bara ett problem för regeringen och Åsa Romson, ”rätt svar” är fel svar för landsbygden.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser